7 негативни ефекта върху тялото от пиенето на кафе


7 негативни ефекта върху тялото от пиенето на кафе
Снимка: iStock

Много хора не могат да започнат деня си без кофеин. Сутрешната чаша кафе дава енергия, а напитката е богата и на антиоксиданти, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и рак. Кафето обаче може да има и изключително негативни ефекти върху организма, пише британският в. „Телеграф“.

Кофеинът може да повиши нивата на кортизол

„Чрез освобождаване на кортизол и адреналин, кофеинът имитира реакцията на стрес, увеличавайки сърдечната честота, кръвното налягане и бдителността. Той също така блокира аденозина, който обикновено насърчава спокойствието и сънливостта,“ казва д-р Анна Саймъндс. Тя обяснява, че „ако пиете кафе, когато сте тревожни или когато нивата на кортизол са в естествения си пик – около 7–8 сутринта – вие по същество удвоявате реакцията си на стрес.“ Това може да доведе до тревожност, нервност и бързи мисли. В идеалния случай избягвайте да пиете кафе на празен стомах и изчакайте 60–90 минути след събуждане. Придържайте се към една до две чаши на ден (до 200 мг кофеин).

Още: Ето защо ни боли главата, когато спрем да пием кафе

Нарушава дълбокия сън

Проучване, публикувано в списанието Communications Biology, установи, че хора, на които е дадено 200 мг кофеин (около две чаши кафе) няколко часа преди лягане, са имали намаляване на делта мозъчните вълни, свързани с дълбокия сън, и увеличаване на бета вълните, свързани с будността. Кофеинът поставя мозъка в „критично състояние“ на повишена бдителност, което пречи на възстановяването. „Дълбокият сън е жизненоважен за отстраняването на отпадъчни продукти от мозъка, за растежа и възстановяването на тъканите. Хроничният недостиг увеличава риска от деменция,“ казва д-р Ели Хеър. Тя подчертава, че както времето на прием, така и дозата са важни: „Според последни изследвания, 100 мг кофеин (около една чаша) четири часа преди лягане обикновено нямат ефект върху съня, но 400 мг в рамките на 12 часа могат значително да променят неговата архитектура.“

Може да повиши холестерола

Кафето съдържа естествени съединения, наречени дитерпени, които са свързани с повишени нива на LDL холестерол – „лошия“ вид, който запушва артериите. „Нефилтрираното кафе, като еспресото, е богато на дитерпени, особено кафестол и кахвеол, които пречат на протеините, отстраняващи LDL от кръвния поток,“ казва д-р Сам Фирузи, консултант по интервенционална кардиология в HCA Healthcare UK. „Това води до по-високи нива на LDL.“ Според проучване, публикувано в Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, турското кафе съдържа най-голямо количество дитерпени, следвано от някои видове кафе, приготвено в машини, и еспресо. Филтрираното и разтворимото кафе съдържат много малко от тях, тъй като филтрацията премахва тези съединения.

Още: Добавяне на колаген в кафето: Всички ползи

Може да блокира усвояването на витамини

„Някои проучвания показват, че дори една чаша кафе, консумирана с богата на желязо храна, може да намали усвояването на витамини с 30–40%,“ казва Бини Суреш, ръководител на отдел „Хранене, диетология и терапия“ в клиниката в Кливланд, Лондон. „Това важи особено за хора, изложени на риск от железен дефицит, като вегетарианците.“ Като лек диуретик, кофеинът увеличава отделянето с урината на водоразтворими хранителни вещества и минерали – витамини от група В, витамин С, калций и магнезий. Най-добре е кафето да се избягва по време на хранене, особено с ястия, богати на желязо, като печено говеждо или супа от леща. „Изчакайте поне час преди или след хранене или прием на добавки,“ съветва Суреш.

Нарушава храносмилането

Кофеинът стимулира производството на храносмилателни хормони и ускорява процесите в дебелото черво. Друго вещество в кафето – хлорогеновата киселина – задейства „гастроколичния рефлекс“ – реакция, която придвижва храната през червата. При хора със стомашно-чревни проблеми това може да предизвика симптоми.

Още: Най-добрите заместители на кафето сутрин

Може да влоши киселините

Кофеинът стимулира производството на стомашна киселина и отпуска клапата в горната част на стомаха, увеличавайки риска от рефлукс. Ако изпитвате киселини или спазми, избягвайте кафе на празен стомах. „Опитайте по-малки количества или студено приготвено кафе, което обикновено е по-малко киселинно и се понася по-добре,“ съветва Суреш.

Пречи на лекарствата

„Кофеинът може да взаимодейства с много лекарства,“ казва фармацевтката Дебора Грейсън. „Той може да засили или да неутрализира ефектите им, както и да промени начина, по който черният дроб ги обработва, което води до по-високи нива на кофеин и повишен риск от странични ефекти.“ Например, кофеинът често се добавя към болкоуспокояващи, за да повиши тяхната ефективност, а пиенето на кафе може допълнително да ги засили. Най-добре е да оставяте един до два часа между пиенето на кафе и приема на лекарства, и винаги да се консултирате с лекар.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички