2 постни десерта, които трябва да пробвате


2 постни десерта, които трябва да пробвате

В момента текат Коледните пости, когато не трябват да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Ако и вие ги спазвате, ви предлагаме тези 2 невероятно вкусни постни десерта.

Постен кекс с тиква и сушени плодове

Необходимите продукти:

3 чаени чаши брашно

1 чаена чаша топла вода

2 чаени чаши тиква

1/2 чаена чаша олио

1 чаена чаша захар

1 кафена чаша сушени плодове

1 кафена чаша смлени орехи

1 чаена лъжица канела

1 пакетче бакбулвер

1/2 чаена лъжица сода за хляб

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове е подготовката на продуктите. Почистете и настържете тиквата, пресейте брашното заедно с бакпулвера и содата и ги оставете на страна.

С помощта на миксер или тел, или просто с вилица разбийте течните съставки и захарта, след което малко по малко при непрекъснато разбиване добавете брашнената смес. След като се е получила хомогенна смес, добавете орехите, настърганата тиква и нарязаните на дребно сушени плодове. Може да ползвате всякакви сушени плодове – стафиди, смокини, кайсии, сини сливи, даже и фурми. Разбъркайте добре сместа, така че плодовете и тиквата да се разпределят равномерно, а не само в едната част на постния кекс.

Намажете формата за кекс с малко олио и изсипете сместа във формата. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. За да сте сигурни, че вашият кекс с тиква и сушени плодове е изпечен, го бучнете с клечка за зъби, ако остане суха, то значи е готов. След като го извадите от фурната и изстине, може да го поръсите с пудра захар. Имайте предвид, че преди да го поръсите с пудра захар, трябва задължително да е изстинал, защото в противен случай захарта ще попие в кекса.

Постни домашни бонбони

Необходими продукти за около 25 бонбона:

2 супени лъжици тахан

2 супени лъжици мед

1/2 чаена лъжица канела

1/2 чаена чаша орехи

1/2 чаена чаша стафиди

1/2 чаена чаша овесени ядки

1/2 чаена чаша пшеничен зародиш

1/2 кафена чаша кафява захар

Начин на приготвяне: 

Оставете меда да омекне, след което добавете към него и тахана. Смелете орехите, а стафидите нарежете на дребно. Заедно с пшеничния зародиш, овесените ядки и канелата ги изсипете при сместа от мед и тахан. Разбъркайте всичко много старателно, като е най-добре да направите това с ръка, за да могат съставките да се смесят добре. Оставете за десетина минути в хладилника.

След като сместа е "стегнала", я извадете от хладилника и оформете бонбони с желания от вас размер. След като оваляте бонбоните в кафява захар, отново ги приберете в хладилника и ги съхранявайте на студено до тяхното сервиране.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама