3 лесни рецепти за коледни сладки от цял свят


3 лесни рецепти за коледни сладки от цял свят
Снимка: iStock/Guliver

Няма по-добър начин да отпразнувате празничния сезон от това да направите нещо вкусно, домашно и сладко, разбира се. Ако вече ви е омръзнало от традиционните джинджифилови курабийки и търсите вдъхновение, попаднали сте на правилното място! Днес ще ви представим няколко лесни рецепти, които са традиционно коледни в различни страни.

1. Италия – с дулсе де лече

По Коледа в Италия си похапват вкусни бисквити с карамелизирано кондензирано мляко.

Необходими продукти:

- 4 чаши брашно ( и още малко за работния плот)

- 1/4 чаша захар

- 1 и 1/2 чаши охладено несолено масло, нарязано на кубчета

- 1/2 чаша вода

- Пудра захар

ДОМАШНИ БИСКВИТКИ С ТРИ ВИДА ШОКОЛАД

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и захарта. В кухненски робот разбъркайте добре сухата смес с маслото. Без да спирате робота, изсипвайте водата на тънка струя. Оформете готовото тесто на 2 топки и увийте добре във фолио. Приберете в хладилника за 1 час.

Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете лист хартия за печене в тава. На добре набрашнена работна повърхност разточете едната топка тесто с дебелина около 1см. С помощта на формичка за бисквитки (или чаша) изрежете кръгчета от тестото и ги прехвърлете в тавата. Повторете с другата топка тесто. Печете до златисто кафяво, около 15 минути. Прехвърлете върху решетка, за да се охлади напълно.

Около 30 минути преди сервиране, разнесете 1 до 2 чаени лъжички от студеното дулче де лече върху бисквитките. Поставете друга бисквитка отгоре, за да направите „сандвичи”. Сервирайте веднага с пудра захар.

2. Русия – чаени бисквитки

Тези вкусни бисквитки приличат на малки снежни топки и определено носят усещане за зима!

Необходими съставки:

- 2 чаши брашно

- 1 чаша бадемово брашно

- 1 чаена лъжичка сол

- 1 чаша масло на стайна температура

- 1 и 1/2 чаши сладкарска захар

- 1 чаена лъжичка ванилия

- 2 супени лъжици бадемов ликьор или амарето

Начин на приготвяне:

В средна купа разбъркайте брашното и солта. В друга купа разбийте с миксер 1/2 чаша захар с мекото масло. Добавете ванилия и бадемов ликьор, докато се смесят напълно. Бавно изсипете брашното продължете бъркането.

Оформяйте тестото на малки топчета с длани. Подредете в тавичка върху хартия за печене. Печете около 15-20 минути на 180 градуса. Извадете от фурната и оставете бисквитките да се охладят леко за около 5 минути. Междувременно добавете останалата 1 чаша захар в средна купа. Оваляйте всяка бисквитка вътре и сте готови!

3. Германия – канелени звезди

Известни като zimtsterne в Германия, тези празнични бисквитки във формата на звезда се приготвят от ядково брашно и вкусна глазура.

Необходими продукти:

- 1 1/2 чаши сурови бадеми (или бадемово брашно)

- 1 и 1/2 чаши пудра захар

- 1 и 1/2 чаени лъжички канела

- 1 чаена лъжичка ситно настъргана лимонова кора

- 2 големи белтъка

- щипка сол

- 1- 2 лъжички вода

Начин на приготвяне:

В кухненски робот смелете бадемите с 1/2 чаша пудра захар, докато се получи фино брашно, а не паста. Добавете канела и кората от лимон. Заделете настрана ¼ от сместа.

В отделен съд разбийте белтъците и солта с миксер на средна скорост, докато се образува твърде пяна. Постепенно добавете останалата 1 чаша захар. След това лека-полека добавяйте бадемово брашно, внимавайки сместа да е лъскава и твърда, но не суха. Разточете тестото върху пергамент, леко напрашен с пудра захар. Охладете за 30 минути.

Загрейте фурната до 200 градуса. Нарежете тестото с помощта на нож във формата на звезда (ако нямате такава формичка) и го прехвърлете в тава с хартия за печене.

Разбъркайте водата с останата ¼ от сместа, която заделихте по-рано. С четка намажете щедро върху звездите. Печете 10 до 12 минути. Оставете бисквитките да се охладят напълно и воала!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама