3 маринати, с които сьомгата става божествена


3 маринати, с които сьомгата става божествена
Снимка: iStock

Ключът към перфектното приготвяне на вашата сьомга е в марината! Да, мариноването на рибата може да ѝ придаде допълнителен вкус. Но това, което е важно да запомните е, че за разлика от месото, рибата трябва да се маринова само за около 30 минути до един час.

Eто 3 подходящи маринати за сьомга:

С лимон

Съставки за маринатата с лимон:

2 филета от сьомга

2 скилидки чесън (смлян)

1 супена лъжица зехтин

1 супена лъжица лимонов сок

1 чаена лъжичка дижонска горчица

2 с. л. ситно нарязан магданоз

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

В купа добавете зехтин, лимонова кора, лимонов сок, сол, черен пипер и смлян чесън. Смесете добре. След това нанесете щедро тази смес върху вашите филета от сьомга и ги поставете в същата купа, оставете покрити за 30 минути до един час на стайна температура.

Вижте още: Става за 15 минути: Сьомга с мед и чесън

2. С масло и чесън 

Съставки:

1 килограм сьомга, нарязана на 4 парчета

зхтин 1 с.л

Сол и черен пипер на вкус

3 скилидки чесън (смлени)

4 супени лъжици масло

1 супена лъжица лимонов сок

1/2 ч. л. лимонова кора

2 чаени лъжички ситно нарязан пресен магданоз за гарнитура

Приготвяне:

В купа добавете разтопеното масло, лимоновия сок, лимоновата кора, солта и парченцата смлян чесън. Смесете добре.

Подсушете сьомгата с хартиена кърпа, след това поръсете със зехтин (втрийте навсякъде с върха на пръстите си) и подправете обилно със сол и черен пипер. Печете сьомгата на среден огън за около 8 минути, обърнете и печете на скара още 4-6 минути.

Свалете сьомгата от котлона и незабавно намажете с лъжица масло от лимон и чесън и сервирайте, докато маслото се разтопи. Наслади се!

Вижте още: Експерти: Ето коя е най-полезната и най-вредната риба

С мед

Съставки:

2 филета от сьомга

1 супена лъжица мед

1 скилидка чесън, смлян

2 супени лъжици соев сос с ниско съдържание на натрий

1 супена лъжица лимонов сок

1 супена лъжица зехтин

Приготвяне:

Добавете 2 супени лъжици соев сос, чесън, мед, зехтин, лимонов сок в торба с цип и разбъркайте. Добавете сьомгата в нея, масажирайте я, за да покрие маринатата и я оставете да се маринова за 1 час. Извадете от хладилника 30 минути преди готвене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама