Експерти: Ето коя е най-полезната и най-вредната риба


Експерти: Ето коя е най-полезната и най-вредната риба
Снимка: iStock/Guliver

Диетолозите често се кълнат в рибата като храна, която осигурява редица ползи за здравето.

Тъй като рибата е богата на основни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, висококачествени протеини и набор от витамини и минерали, тя обикновено е здравословен избор в една цялостна балансирана диета.

Въпреки това, не всеки вид риба се препоръчва за честа консумация.

Вижте още: Притеснително: Безсънието се предава генетично

Има риби, които заслужават редовно място на вашата маса, но има и такива, които трябва да се избягват.

Най-добрата риба за вашето здраве:

Сьомга

Има основателни причини тази риба да е толкова обичана от здравните специалисти.

Сьомгата е най-здравословната риба с високо съдържание на омега-3 мазнини, които поддържат здравето на сърдечно-съдовата система и мозъка, а също така е с високо съдържание на протеини“, казва Лора Райт, регистриран диетолог и специалист по хранене и професор в Университета на Южна Флорида.

Райт казва, че изследванията показват, че консумацията на омега-3 мазнини намалява шанса от развитие на сърдечни заболявания.

Освен това, омега-3 осигурява намаляване на високото кръвно налягане и значително намаляване на триглицеридите“, добавя Райт.

В допълнение към сърдечно-съдовите ползи, омега-3 имат и противовъзпалителни свойства, което ги прави полезни за тези, които страдат от артрит, казва диетологът.

Стриди

Хапвайте от тези полезни миди без угризения, казват диетолозите.

Стридите, както сьомгата и сардините, са богати на омега-3 мазнини, а също и на желязо. Те също са полезни за околната среда. Едно предупреждение обаче – никога не яжте сурови морски дарове“, казва проф. Райт.

Вижте още: Екстрактът от върба има мощен антивирусен ефект

Червеният костур

Червеният костур е богат източник на калий. Той помага за регулиране на кръвното налягане и здравето на артериите. Тази риба също е добър източник на протеини и витамини от група В", казва проф. Райт.

Най-вредната риба

Акула

Риболовът на акули не е добър нито за вашето здраве, нито за околната среда, твърдят експерти от Fox News.

Акулата има много високо съдържание на живак, което е невротоксин. Бременните жени и децата трябва да я избягват напълно. Освен това популациите на акули намаляват и трябва да се въздържаме от риболов“, казва проф. Райт.

Риба тон

Рибата тон е богат източник на витамини B6 и B12, които помагат за поддържане на имунното, хормоналното и нервното здраве, но съдържа високо ниво на живак, така че ако ви харесва, опитайте се да я ограничите до веднъж или два пъти седмично" каза проф. Райт.

Поради високото съдържание на живак, малките деца и жени, които са бременни или кърмят, трябва да я избягват напълно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама