3 постни ястия, които да пробвате


3 постни ястия, които да пробвате

Постните рецепти отново са актуални – започнаха Великденските пости. Все повече хора спазват постите, водени от различни мотиви. Но 40 дни пости са дълго време и дори и най-изобретателните домакини, които имат дълъг списък с постни рецепти в даден момент се питат "Какво постно ястие да приготвя?”. Предлагаме ви 3 вкусни постни рецепти, които да пробвате. 

Супа от коприва

Необходими продукти:

около 300 грама свежа коприва

1 връзка пресен лук

1 морков

½ кафена чаша ориз

1 домат, или 2 супени лъжици доматено пюре

½ чаена лъжица джоджен, ½ чаена лъжица червен пипер, щипка черен пипер, щипка мащерка

½ чаена лъжица сол

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата е подготовката на копривата. Първо почистете и измийте копривата. Въпреки че според всички рецепти за домашна медицина паренето на копривата се описва като много полезно, то е доста неприятно, затова при почистването ѝ е добре да ползвате ръкавици или пък найлонови торбички. Ако пък търпите паренето на копривата, не си усложнявайте излишно живота.

Почистете и нарежете моркова и лука на дребно и ги изсипете в 3-4 супени лъжици сгорещено олио в тенджерата, в която ще варите супата от коприва. След като зеленчуците поомекнат, добавете към тях и нарязана коприва и разбъркайте добре. След това добавете около 1,5 литър вода, а след като супата заври, добавете солта и подправките.

След като супата поври 10-15 минути, добавете към нея предварително измития ориз, а след още 5 минути и доматите. Оставете супата да поври до пълното сваряване на ориза.

* Ако не постите, може да добавите натрошено сирене.

 

Гъби с ориз на фурна

Необходими продукти:

1 чаена чаша ориз

1 морков

1 глава лук

500 грама гъби печурки

олио, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за гъби с ориз е подготовката на продуктите. Измивате и почиствате моркова, почиствате и лука и ги нарязвате на дребни парченца, след което ги изсипвате в сгорещено олио (около 3-4 супени лъжици) в тенджера и разбърквате. След 4-5 минути към задушените зеленчуци добавяте и измитите и нарязани на едри парчета гъби (средно големите гъби разрежете на 4). Разбърквайте непрекъснато в продължение на 2-3 минути.

След това към задушените гъби и зеленчуци добавете и измития ориз. Разбърквайте непрекъснато в продължение на още 3-4 минути. Ако ползвате кафяв ориз, който е не само по-полезен, а и много по-ароматен, е добре да накиснете ориза предварително за около час-два. След като го подготвите по този начин, той ще уври много по-бързо. Белият ориз не се нуждае от предварителна обработка, нужно е само да го измиете и отцедите преди да го добавите към зеленчуците.

Получената смес изсипвате в тава, добавяте около една чаена лъжица сол (и черен пипер по желание) и три чаени чаши вода. Печете гъбите сориз в предварително загрята на 200 градуса фурна докато оризът попие напълно водата.

 

Боб на фурна

Необходими продукти:

1 чаена чаша боб

1 морков

1 глава лук

1 чушка

1 домат / 2 супени лъжици доматено пюре

джоджен, 1/2 чаена лъжица червен пипер и сол

олио

Начин на приготвяне:

Първо трябва да подготвите боба. Подготовката му за рецептата е като подготовката на боба за всяка рецепта. Измивате добре боба със студена вода. Накисвате го за няколко часа, след като заври излизате първата вода, след което варите боба задължително без сол. Ако сложите сол, то бобът няма да може да се свари. Варите боба в пропорция (приблизително) 1:3, т.е. една чаена чаша боб в три чаени чаши вода. Разбира се, тази пропорция е много относителна, защото на пазара има ако не стотици, то десетки видове боб. Най-сигурно е да следвате инструкциите на пакета и да проверявате от време на време дали зрънцата са поомекнали.

Нарязвате лука, чушката и моркова на много ситно и ги добавяте към врящия боб и оставяте боба да ври на слаб огън.

След като бобът се е посварил, добавяте сол на вкус, около ½ чаена лъжица е достатъчно. Добавяте 3-4 супени лъжици олио, джоджена, червения пипер и настъргания домат/доматеното пюре и разбърквате добре.

Последната стъпка е и най-важната за тази рецепта. Изсипвате боба в тавичка, като е добре бобената смес да е на дебел пласт, за да стане по-вкусна. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато водата напълно изври и придобие коричка.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама