4 груби грешки при правенето на греяно вино


4 груби грешки при правенето на греяно вино
Снимка: iStock

Празниците винаги ни карат да жадуваме за нещо топло, пикантно и в крайна сметка уютно. Разбира се, греяното вино напълно отговаря на описанието. Чаша топъл елексир с ароматни подправки, поднесено с цитрусови плодове, е перфектната зимна напитка. Греяното вино има мнгоовековна история, датираща от древните римляни, и някак си е успяло да оцелее до днес с многобройните си международни разновидности. Ето обаче кои са грубите грешки при правенето на греяно вино.

1. Варите виното

Една от най-честите грешки е да оставите виното да заври. За да приготвите греяно вино, трябва да напълните голяма тенджера, да я овкусите с плодове и да я подправите със селекция от любимите си подправки. Звучи доста просто, но много неща могат да се объркат тук и оставянето на греяното вино да заври е може би една от най-често срещаните, благодарение на която ще загубите 50% от алкохола.

2. Използвате нискокачествен алкохол

Има общоприето погрешно вярване, че качеството на виното няма голямо значение. При греяното вино вкусът създава основата и поставя рамката, която след това леко се дооформя с подправки и плодове. Ето защо трябва да изберете вино с прилично качество и такова, което ви харесва като цяло.

Не разчитайте само на цената като определящ фактор. Например, купуването на Бордо или Бароло за греяно вино би било безсмислено, защото тези сортове имат много тяло и характер и добавянето на повече вкус и подправки просто няма да се получи.

3. Добавяте подправки на прах

Независимо какво смятате да добавите в тенджерата, винаги трябва да имате под ръка цели подправки, тъй като те по-добре запазват ароматите. Прахообразните подправки могат да придадат повече вкус и да го направят доста по-бързо, но ще имат опустошителен ефект върху текстурата на греяното вино, правейки я „песъчлива“.

4. Използвайте подсладители

Захарта е стандартна за рецептите за греяно вино. Докато виното се нагрява, захарта се разтваря лесно и не оставя песъчинки. Въпреки това, захарта няма вкус. Ето защо греяното вино изисква алтернативен подсладител, за предпочитане мед или кленов сироп.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама