4 вкусни предложения за великденската трапеза


4 вкусни предложения за великденската трапеза

Великден наближава, а с него - трепетното очакване и грижливата подготовка за един пищен, весел и шарен празник! По традиция в неделя на великденската трапеза присъстват класическите варени яйца, боядисани в най-различни цветове, козунаците и агнешкото месо, разбира се. Днес обаче ще ви покажем няколко различни рецепти с традиционни продукти, с които ще внесете нов, свеж полъх на масата.

Пълнени яйца с крема сирене

На Великден във всяка къща има много сварени, начупени след борбите, но неизядени шарени великденски яйца. Свикнали сме да ги консумираме като част от зелената салата, но днес ще ви предложим един много лесен и бърз ордьовър, с който ще впечатлите своите гости!

Необходими продукти:

няколко твърдо сварени яйца

пакетче крема сирене

пресен лук

3 с.л. майонеза

Начин на приготвяне:

Разрежете великденските яйца по средата и с лъжичка отстранете жълтъците. Поставете ги в купа, като към тях добавите и останалите продукти. Разбъркайте сместа добре и с помощта на сладкарски шприц запълнете белтъците.

Картофена салата с варени яйца и краставица

Тази рецепта, включваща варени яйца и краставица, е изключително свежа и лека, за разлика от повечето картофени салати с дресинг.

Необходими продукти:

6-7 средно големи картофа

2-3 яйца среден размер от МЕТРО

1 краставица

връзка копър

пресен лук

3-4 с.л.кисело мляко

2 с.л.майонеза

Начин на приготвяне:

Сварете картофите, а след това ги нарежете на малки кубчета. Великденските яйца и краставицата трябва да се настържат на ренде. Когато картофите изстинат, прибавете настърганите продукти и след това преминете към добавянето на другите съставки. Разбъркайте добре, охладете за 20-30 минути и поднесете на трапезата!

Агнешка дроб сарма

Агнешката дроб сарма е ястие, типично за пролетния сезон, когато се хапва агнешко месо около големите празници Великден и Гергьовден. Много домакини решават да се ограничат само с печено агнешко, защото дроб сармата им се вижда сложна за приготвяне. Истината е, че освен изключително лесно, това ястие излиза и доста евтино, така че си заслужава да пробвате!

Необходими продукти:

1 кг. агнешки дреболии (черен дроб, бял дроб, момици, черва) от МЕТРО

1 чаена чаша ориз

1 връзка пресен лук

1 връзка магданоз

1 връзка джоджен

½ чаена лъжица черен пипер

3 яйца

1 ½ кофичка кисело мляко

1½ чаена чаша олио

Начин на приготвяне:

Първата стъпка (а и най-важната!) е подготовката на плънката. Първо трябва да сварите дреболиите. Ползвайте пълен агнешки комплект, за да бъде ястието по-богато. Измивате агнешките дреболии и ги слагате да заврат. Малко преди да заврат, след като се запени изхвърлете водата и измийте дреболиите. Варете 15-20 минути.

Докато варите агнешките дреболии измийте и нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза. Измийте и ориза. В тенджера сгрейте олиото добавете нарязания лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете ориза и бъркайте докато оризът стане „стъклен“.

Сварените дреболии нарежете на ситно, добавете към ориза, добавете нарязаните на ситно джоджен и магданоз, като и черния пипер и 2 чаени лъжици сол и разбъркайте добре. След това добавете и две чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите и оставете на котлона, докато сместа поеме водата.

Изсипете сместа в дълбока тава. Разбийте яйцата и киселото мляко и залейте с тази смес дроб сармата. Печете отново до златиста коричка.

Кайсиев сладкиш от сух козунак

Много семейства предпочитат удобството да купят готови козунаци за великденските празници. Често обаче, в желанието ни да не липсва нищо на трапезата, се изхвърляме и накрая имаме доста останали сладки изкушения. Ето защо последната ни рецепта включва остатъците от козунаци, като не отстъпва нито по вкус, нито по визия на празничния сладък хляб.

Необходими продукти:

½ козунак

2 компота от кайсии

1 пакетче желатин

Начин на приготвяне:

Следвайте инструкциите на пакетчето желатин - изсипете съдържанието на пакетчето в чаша, залейте с 2-3 супени лъжици от сока на компота и сложете чашата в съд с вода на котлона, за да разтопите желатина на водна баня.

Докато желатина се разтваря нарежете козунака на филии. В купа сложете прозрачно домакинско фолио. На дъното на покритата с фолио купа сложете от плодовете на компота, върху тях филийките козунак, върху козунака отново от плодовете. Повтаряйте процедурата, докато съставките свършат, като най-горният пласт трябва да е плодове.

Разтвореният желатин разбийте в 500мл. сок от компота и след като разбъркате добре го изсипете върху сладкиша и го приберете в хладилника за няколко часа, за да стегне желатинът.

Ако пък искате да заложите на нещо по – традиционно, може да пробвате класическия козунак Fine Life, който ще бъде на промоция в МЕТРО този уикенд (от 22 до 24 април). Разгледайте тази и още Великденски оферти на страницата на МЕТРО, за да си набавите всичко необходимо за празничната трапеза.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама