Бърз козунак


Бърз козунак

Приготвянето на козунак си е истинско изкуство! Много от нас пазят спомени от детството, свързани с приготвянето на козунак за Великден, когато на месенето и печенето му се отделяше цял ден. Днес обаче малко хора могат да отделят толкова много време за да си приготвят козунак и поради тази причина масово се прибягва до купуването на козунак от магазина. Предложената тук рецепта за бърз козунак е изход от ситуацията с липсата на време. Бързият козунак наистина се приготвя много по-бързо и лесно от козунака на баба, но не му отстъпва по нищо!

Необходими продукти:

1 кг брашно

5 яйца

1 1/2 чаена чаша захар

100 грама масло

1 чаена чаша прясно мляко

3 ванилии

1 кафена чаша стафиди

1/2 бучка мая

1 супена лъжица ракия

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за козунак е подготовката на брашното. Първо пресявате брашното 3 пъти. Целта на пресяването на брашното е да влезе въздух в него и след това козунакът да стане по-пухкав.

Необходимо е приготвянето на квас, с който да омесите тестото. Първо сварявате млякото и го оставяте да изстине, но не напълно, а да бъде хладко. Дали млякото е достигнало желаната температура проверявате с пръст, ако можете да държите спокойно пръста си в млякото, без да ви е горещо, то значи температурата е подходяща. Към млякото добавете маята, 1 супена лъжица захар и 3 супени лъжици брашно. Разбъркайте кваса добре и го оставете да набъбне за 30 минути. Квасът за вашия козунак е готов.

Междувременно старателно с тел за разбиване разбийте отделно 4 яйца и отделно маслото и захарта. При непрекъснато разбиване, постепенно смесете тези две смеси. Добавете към тях кваса и отново разбъркайте добре. Добавете и ванилията.

Идва моментът, в който смесвате съставките за тестото за козунака. Малко по малко към течната смес добавяте брашното, като бъркате внимателно, първо с дървена лъжица, а след това и с ръце. Добавяте ракията за по-добро омесване на тестото. Трябва да се получи твърдо тесто, което да не лепне. Готовото тесто оставете да удвои обема си в купа за около час. Намажете го с олио, за да не изсъхва и да не направи коричка.

След като тестото е удвоило обема си, го премесете отново, след което го оставете да втаса отново, като вече го поставите във формата за печене.

След като тестото отново втаса, намажете подготвените козунаци със смес от разбит жълтък и 2 супени лъжици захар. Козунаците се пекат в предварително загрята на 160 градуса фурна, докато придобият познатия апетитен златист цвят, което е около 1 час.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама