Oризови кюфтенца


Oризови кюфтенца
Снимка: supichka.com

Ако сте посещавали Италия и сте пробвали класическа италианска кухня, вероятно сте попадали на малките симпатични кюфтенца от ориз, наречени аранчини. Макар и не чак толкова популярни като пицата и пастата, оризовите кюфтенца заслужават внимание и имат място на трапезата на всеки, който обича да изпробва нови ястия и да разнообразява менюто. Много лесни за приготвяне, аранчини са нещо като ризото под формата на кюфтенца и дават поле и за импровизации.

Необходими продукти:

1 ½ чаена чаша ориз Арборио

1 глава лук

3 скилидки чесън

4 супени лъжици краве масло

1/2 чаена чаша бяло вино

1/2 чаена лъжица черен пипер

1 топка моцарела

2 яйца

1/3 чаена чаша брашно

1/3 чаена чаша галета

Начин на приготвяне:

Почиствате и нарязвате на ситно лука и чесъна. В тиган сгорещявате 2 супени лъжици от кравето масло и в него добавяте лука и чесъна. Бъркате, докато омекнат, след което добавяте и ориза и бъркате за около 2-3 минути, след което добавяте бялото вино. След като течността се абсорбира, добавете около ½ чаена лъжица сол, както и черния пипер. Добавяте една чаена чаша вода и бъркате докато се абсорбира, след което добавяте още една чаша вода, а след като и втората чаша вода се абсорбира добавяте и трета. След като водата е абсорбирана, добавяте и останалото краве масло.

Оставяте сварения ориз да изстине. Нарязвате моцарелата на кубчета. След като оризът е изстинал и добре слепнал от него оформяте топки, като във всяка слагате по парченце моцарела.

Разбивате яйцата в дълбока чиния, сипвате в отделни чинии и брашното и галетата. Всяка оризова топка овалвате първо в брашно, след това в яйца и накрая в галета, след което ги поставете в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути или докато придобият златист цвят.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама