Питки със сусам

  • Питки със сусам
    Дата:
Дата: 09.02.2016
Iwoman.bg

Пухкави и вкусни.

Необходими продукти:

320 мл прясно мляко

3 с.л. (с връх) кисело мляко

2 с.л. зехтин

1 равна ч.л. сол

1 1/2 равна с.л. захар

1 пакетче суха мая 

брашно за меко тесто

Начин на приготвяне:

Сложете в купа прясното мляко затоплено до телесна температура, киселото мляко, зехтина, захарта и солта. Разбъркайте добре.

Започнете да добавяте брашното на чаени чаши, като го пресявате със сито над "мократа" смес. Не разбърквайте веднага - пресейте две чаши брашно, добавете сухата мая и тогава разбъркайте с дървена лъжица до поемане на брашното. Продължете да добавяте пресято брашно и да бъркате, докато тестото не започне да се събира на топка около лъжицата.

Пренесете тестото на набрашнен плот и доомесете с добавяне на пресято брашно, докато не се получи меко, нелепнещо по ръцете тесто. Ударете тестото 50-тина пъти в плота.

Застелете голямата тава от фурната с хартия за печене. Оформете от тестото малки хлебчета, колкото бебешко юмруче и ги наредете в тавата на разстояние едно от друго.

Покрийте отгоре тавата с намаслено фолио за свежо съхранение или с друг лист хартия за печене и оставете хлебчетата на топло място да втасат. 

Когато втасат, намажете ги само с прясно мляко или пък разбийте едно яйце + 1 с.л. вода с вилица и намажете отгоре хлебчетата, като после наръсите сусам.

Независимо с какво мажете отгоре - прясно мляко или яйце, то трябва да е със стайна температура.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Ако ще използвате прясна, а не суха мая, още в началото заделете предварително от млякото 100 мл, разтворете в него маята, прибавете захарта и покрийте съдинката, докато маята шупне. Когато шупне, прибавете я към течните съставки. Солта не слагайте към тях, а смесете с някоя от чашите брашно, които пресявате.

Останалите стъпки са същите.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.