Тайните за приготвяне на ресторантска пица у дома


Тайните за приготвяне на ресторантска пица у дома
Снимка: ПР

Искате ли да си приготвите пица вкъщи така, както я правят в пицариите? Днес ви разказваме за най-добрите практики за домашно приготвяне на тесто, сос, оформяне, гарниране и печене на пицата. Възможно ли е да приготвим пица с перфектната основа, уникално вкусен сос и добавки, които са "м-м-м"? Поискахме съвет от прекрасните шеф-готвачи на пицария Лозана Пловдив и те, разбира се, ни разказаха за това как се приготвя ресторантска пица у дома.

1. Тестото

Има забележима разлика между стандартното, втасващо за 1 час тесто, и наистина добро, ароматно тесто. Разликата се открива еднакво в хидратацията на тестото и времето на втасване. Колкото повече вода има в тестото, толкова по-хрупкава ще е пицата отвън и по-дъвчаща от вътрешната страна. Колкото по-дълго оставяте тестото да втаса - бавно, за предпочитане - толкова повече аромат извличате от брашното.

Кои са съставките на перфектното тесто:

• 3¾ чаши универсално брашно

• 2 чаени лъжички фина морска сол

• ¼ чаена лъжичка активна суха мая

• 1½ чаши вода

Начин на приготвяне: Разбийте брашното, солта и маята в средна купа. Докато бъркате с дървена лъжица, постепенно добавете вода. Смесете внимателно тестото с ръце и оформете в топка. Прехвърлете в голяма купа. Покрийте с пластмасова обвивка и оставете тестото да втаса на стайна температура, докато повърхността се покрие с малки мехурчета и тестото се удвои. Прехвърлете тестото върху набрашнена работна повърхност. Омесете го отново Оставете тестото да почива, покрито с пластмасова обвивка или влажна кухненска кърпа, докато стане меко и податливо, около 1 час, преди да оформите пицата

2. Сосът

Най-добрият сос за пица се приготвя от висококачествени консервирани домати и - пригответе се - не се готви. Сериозно. Никакви бълбукащи съдове със сос на печката, които да ви притесняват, просто гевгир и пасатор.

Съставки:

• 1 консерва цели белени домати

• 1 скилидка чесън

• ½ чаена лъжичка кошер или морска сол

• червен пипер на вкус

• ½ чаена лъжичка сушен риган

Начин на приготвяне: Прецедете доматите в гевгир, поставен върху купа, като леко изстискате, за да се отцеди повече течност. Добавете останалите съставки към доматите и прехвърлете в блендер. Блендирайте до гладкост. Ако е необходимо, добавете щипка захар.

3. Оформяне на тестото

Глутенът е протеинът, отговорен за структурата на хлебните продукти. Не използвайте точилка Не добавяйте прекалено много брашно, когато оформяте, или коричката ви за пица ще стане твърда. Не забравяйте, че хидратацията е ключът към перфектната коричка за пица.

4. Топинги

Не използвайте твърде много сос. Въпреки че сте изцедили доматите, това ще направи пицата ви прекалено влажна. Това важи и за сиренето: Изберете моцарела с по-ниско съдържание на влага. За истинска гурме пица, не ви е необходим хайвер или нелепо сложни гарнитури. Просто ви трябват пресни съставки.

Някои идеи:

• Брюкселско зеле и панчета

• Сладко от смокини, рукола и пармезан или прошуто

• Броколи и наденица

• Тиквички и рикота

5. Готвене на вашата пица

Фурната трябва да е загрята до поне 500 ° F; не гответе пицата си на по-ниска температура от най-горещата за вашата фурна. Не забравяйте, че някои пицарии имат фурни, които достигат 800 ° F. Готвенето горещо и бързо означава, че вашата пица няма да изсъхне, докато се опече. Ако имате възможност, печете върху стоманена плоча или такава от камък. Печете за 4-5 минути.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама