Черешов тарт с маскарпоне


Черешов тарт с маскарпоне

Сред изобилстващите рецепти за черешови сладкиши, защо да опитате този тарт? Заради страхотната хармония между бисквитената подложка и двете части на пълнежа. Тези, които се притесняват от предстоящите плажни дни, също могат да похапнат спокойно, тъй като не съдържа захар.

Необходими продукти:

За 2 форми с диаметър 25 см:

300 г пълнозърнесто брашно от лимец + 1-2 с.л. за разточване

250 г студено краве масло, нарязано на кубчета

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. канела

6 с.л. студена вода

За пълнежа от маскарпоне и крема сирене за 2-та тарта:

500 г маскарпоне

400 г крема сирене с по-малко мазнини

За черешовия пълнеж за 2-та тарта:

1,2 кг череши без костилки - месести, твърди, сладки, добре узрели; съберете сока, който изтича при чистенето на костилките

сокът от 1/2 лимон

семената от 1 шушулка ванилия

1/2 ч.л. настърган боб тонка

2 с.л. меласа

6 равни ч.л. царевично нишесте

 

За украса - филирани бадеми - около 50 г

Начин на приготвяне:

Поставете в блендера брашното, студеното масло на кубчета, канелата и солта. Пулсирайте докато сместа заприлича на пясък или галета.

Добавете водата на два пъти, като пулсирате. Изсипете тестото на набрашнена повърхност и набързо го съединете в топка. Притиснете на диск и приберете в хладилника за половин час.

Загрейте фурната на 170 С .

Разточете половината от тестото през слой свежо фолио или леко набрашнете. Навийте на точилката и пренесете във формата. Притиснете добре с пръсти. Излишното тесто отстранете, като прекарате точилката по горния ръб на формата. Надупчете с вилица блата. Покрийте дъното с хартия и поставете зърна боб, специални керамични тежести или като мен - едра морска сол - възможно най-евтиният вариант. Останалото тесто може да замразите или да съхраните в хладилника за 1-2 дена. Ако замразите, размразете в хладилника. Ако имате място във фризера, може да замразите и във формата. В този случай не е нужно да се размразява преди печене, просто увеличете времето за печене с няколко минути, но не изпускайте от поглед.

Изпечете за около 15 минути или докато краищата леко покафенеят. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.

Междувременно пригответе двата слоя пълнеж. За белия кремест слой разбийте маскарпонето и крема сиренето. Оставете в хладилника.

За черешовия пълнеж: Поставете черешите, лимоновия сок, част от черешовия сок, меласата и подправките в тенджера и кипнете. Намалете огъня. Варете на тих огън 2-3 минути. Разбъркайте нишестето с останалия черешов сок и добавете към черешите. Разбъркайте и варете още минута, докато се сгъсти. Свалете от котлона и охладете до стайна температура. Разбърквайте от време на време или покрийте със свежо фолио, за да не хване коричка.

Когато черешовият пълнеж е охладен, напълнете тарта с половината от маскарпоне крема. Добавете половината от черешовия пълнеж. Поръсете с филирани бадеми. Приберете в хладилника поне за час. Но следващия ден е още по-вкусен. По същия начин направете и втория тарт.

 

Източник: vkusnosbety.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама