Домашен кекс с череши


Домашен кекс с череши
Снимка: polka_dot_kitchen

В сезона на черешите ви предлагаме един невероятно лесен и вкусен десерт с този любим плод от нашата приятелка polka_dot_kitchen. Не е сух и е здравословен.

Необходими продукти:

6 яйца, разделени на белтъци и жълтъци

1/2 чаша кокосова захар

2 с.л. агаве

1 и 1/2 чаена чаша лимецово брашно, около 180 гр

6 лъжици масло (измерени в нетечно състояние)

1 лимон - сок и кора

150 гр череши, почистени от костилките (ако нямате специален уред, може лесно да ги отстраните със сламка)

Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер белтъците на сняг. В друг съд разбиваме жълтъците със захарта и агавето. Добавяме към тях на тънка струйка разтопеното масло и бъркаме с миксер, докато се смесят добре. Добавяме сока и кората на 1 лимон.

Прибавяме пресятото брашно на части, докато постигнем гъста консистенция и се смесят съставките.

Внимателно добавяме белтъците към сместа с шпатула, така че да запазим въздуха в тях.

Изсипваме сместа в покрита с хартия за печене тавичка и добавяме обезкостените череши, като лекичко ги притискаме в тестото.

Печем на 180 градуса без вентилатор за около 30-40 минути или докато при тест с клечка за зъби по нея не остава смес.

Вижте тази публикация в Instagram.

Комфортна сезонна храна: черешов кекс с цитрусов привкус 🍒 • Да започнем директно с героя на тази рецепта - черешите. 🍒Любовта ми към тях се зароди още в детските години, когато се катерех по дървото в градината на баба и дядо и стоях там часове с една кофа, закачена на кука на клона. Берях и хапвах докато гледах от клоните на черешата града в далечината и си представях, че съм на висока кула на някое далееечно място и си фантазирах как ще мина по клоните на дървото от другата стена на оградата като нинджа. 😂 • Тази свобода, която усещах в дните прекарани на село в игра навън, фантазирайки и измисляйки всевъзможни сценарий, дължа на баба и дядо и техния неуморен труд да се грижат за този дом и за нас. Като малка не съм им го казвала често, но днес се опитвам всеки път като ги видя да им покажа колко важни са те в моя живот. ♥️ И ви окуражавам да се запитате дали изказвате и показвате на любимите си хора своята благодарност и да направите крачка в тази посока. ♥️ • За рецептата: след като миналата седмица ходихме на село (друго, по-далечно от София) да наберем ранни домашни череши, Ивайло каза “искам да направиш домашен кекс с череши, но да не е сух и да е здравословен”. ☺️ И аз изпълнявам - ето я моята рецепта за изключително лесен домашен черешов слайс/кекс. 🍒 • Необходими са ви: 🔸 6 яйца, разделени белтъци от жълтъци 🔸 1/2 чаша кокосова захар 🔸 2сл агаве 🔸 1 и 1/2 чаша лимецово брашно или около 180гр 🔸 6 лъжици масло (измерени в нетечно състояние) 🔸 1 лимон - сок и кора 🔸 150гр череши, почистени от костилките (hint: лесно можете да избутвате костилките със сламка, ако като мен нямате специална джаджа) • Този кекс е много фин, вкусен и лек и може да бъде приготвен с разнообразни сезонни плодове. 😍 Споделете ми в коментар кои са вашите любими плодове в момента? 🍒♥️ • ⚠️ Начин на приготвяне стъпка по стъпка - в коментар ⤵️⤵️⤵️

Публикация, споделена от Polka_dot_kitchen (@polka_dot_kitchen) на

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама