Домашна орехова торта


Домашна орехова торта

Рецептата за орехова торта е типична за старата градска кухня.

Необходими продукти:

За блата:

5 яйца

1 чаена чаша смлени орехи

5 супени лъжици брашно

5 супени лъжици галета

1 чаена чаша захар

За крема:

1 малко пакетче масло (120 грама)

2/3 чаена чаша захар

2 яйца

3 супени лъжици какао

1/2 чаена чаша ликьор/коняк/ром

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за орехова торта е подготовката на блатовете за ореховата торта. Разбивате яйцата със захарта с помощта на миксер или тел за разбиване, докато захарта се разбие добре. Добавяте брашното и разбивате отново за кратко, накрая добавяте галетата и смлените орехи и разбърквате внимателно, най-добре с помощта на дървена лъжица.

Разпределяте сместа за блатовете на две равни части. Най-добре е да имате две еднакви тави за изпичане на блатовете. Намазвате ги с мазнина и изсипвате сместа. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато блатът придобие леко златист цвят, за което са нужни около 20 минути. Ако нямате две еднакви тави изпечете блатовете един след друг.

Докато блатовете се пекат, пригответе крема за ореховата торта. Маслото трябва да е омекнало. Разбивате го заедно със захарта, добавяте яйцата и какаото и отново разбийте, накрая добавете и алкохола. Ако не искате да ползвате алкохол за крема, може да го замените с една есенция ром и 1/2 чаена чаша вода, но с алкохол тортата става много по-вкусна с алкохол.

Изчаквате блатовете да изстинат добре, разделяте крема на две части. Намазвате с половината крем първия блат, слагате втория блат и намазвате отгоре и отстрани.

Оставяте тортата с орехи за 2-3 часа в хладилника, за да поемат блатовете крема.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама