Домашна торта с крем и орехи


Домашна торта с крем и орехи
Снимка: supichka.com

Тази торта е една от най-популярните класически домашни торти, които българските домакини правят, като всяка има и свой вариант на рецептата. Приготвя се лесно, много е лека и със сигурност ще обере овациите.

Необходими продукти:

За блата:

3 яйца

1 1/2 чаена чаша захар

1 чаена чаша кисело мляко

1 чаена чаша брашно

1 чаена лъжица хлебна сода

За крема:

750 мл прясно мляко

2 жълтъка

2 супени лъжици брашно

2 ванилии

2/3 чаена чаша захар

Захарен сироп:

1 чаена чаша вода

1/2 чаена чаша захар

1/2 чаена чаша смлени орехи

Начин на приготвяне:

Първо "гасите" содата в киселото мляко, т.е. добавяте содата в киселото мляко и разбърквате. Разбивате яйцата със захарта, добавяте киселото мляко и накрая малко по малко, при непрекъснато бъркане, прибавяте и брашното. Разделяте сместа за блатовете на три равни части. За да сте сигурни, че частите са наистина равни, най-добре е да разпределите сместа в три еднакви чаши. Изсипвате сместа от всяка чаша в предварително намазана с олио тава/ форма за печене и печете блатовете поотделно във фурна, загрята на 180 градуса. Блатът е изпечен за около 12-15 минути, като трябва да придобие лек розов загар. Изпечените блатове оставяте да изстинат добре.

Втората стъпка е приготвянето на крема. Отделяте 2/3 от млякото и го слагате да заври заедно със захарта. Междувременно в останалото студено мляко разбивате много добре брашното, добавяте ванилията и разбитите жълтъци. Разбивате до получаването на гладка хомогенна смес с помощта на миксер, тел за разбиване или вилица. След като млякото със захарта заври, при непрекъснато бъркане, добавяте сместа с жълтъците. Кремът трябва да ври на слаб огън за 3-4 минути. Бъркайте старателно през цялото време, за да не се получат бучки и да не загори. След като кремът се сгъсти дотолкова, че телта за разбиване се движи по-трудно и оставя диря в него, го сваляте от котлона, за да поизстине. Кремът не трябва да е напълно студен, защото стяга много и няма да може да се нанесе върху блатовете. Докато кремът изстива, сложете водата за захарния сироп да заври и добавете в нея захарта. Бъркайте докато се разтопи. Сиропът оставете на котлона, защото трябва да е горещ, когато заливате студените блатове.

Идва моментът за сглобяване на класическата домашна торта. Слагате един изстинал блат в подноса, в който ще сервирате тортата. Заливате блата с помощта на лъжица с част от горещия захарен сироп, а отгоре го намазвате плътно с част от поизстиналия хладък крем. Повтаряте процедурата с втория и третия блат - слагате блат, сироп и отново крем, като след третия блат намазвате тортата с крем и отстрани, а отгоре я поръсвате обилно и равномерно със смлените орехи. Домашната торта е сглобена, но трябва да престои 2-3 часа в хладилника, за да стегне.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама