Лесна шоколадова торта с мармалад от кайсии


Лесна шоколадова торта с мармалад от кайсии
Снимка: supichka.com

Лесна, богата и запленяващо вкусна торта, носеща духа на класическата торта Сахер.

Необходими продукти:

За блата:

6 яйца

1 чаена чаша пудра захар

1/2 чаена чаша захар

150 грама шоколад черен или ковертюр

2 ванилии

120 грама меко краве масло

1 чаена чаша брашно

 

За намазване:

1 чаена чаша мармалад от кайсии

За украсата:

2/3 чаена чаша вода

1/2 чаена чаша захар

150 грама шоколад

10 броя сушени кайсии

10 броя бадеми

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са на стайна температура, а маслото - меко. Начупвате шоколада на парченца, поставяте го в купичка, а купичката в малка тенджера на котлона, за да го разтопите на водна баня. Междувременно разделяте яйцата на белтъци и жълтъци. Разбивате с помощта на миксер мекото масло нарязано на кубчета, пресятата пудра захар и ванилията до получаване на маслен крем, след което малко по малко, при непрекъснато разбиване добавяте и жълтъците. Добавяте и разтопения шоколад и отново разбивате. Пресявате брашното и го добавяте малко по малко към сместа. Изсипвате сместа в купа, измивате, почиствате и подсушавате миксер.

Миксерът и купата трябва да са напълно сухи, не трябва да има дори и капка вода. На висока степен на миксера разбивате белтъците на сняг, малко по малко добавяте и захарта, докато се получи твърда и лъскава смес. Малко по малко, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица или шпатула смесвате двете смеси. Във форма за печене, най-добре с падащи стени, поставяте хартия за печене. Изсипвате сместа и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45-50 минути, като пробвате дали е блатът е готов, като го бучвайки го с клечка за зъби, тя излиза суха. Изпеченият блат оставяте да изстине добре, след което намазавате с мармаладът от кайсии.

В малка касерола слагате предвиденото количество вода и захарта. След като сместа поври около 3-4 минути сваляте съда от котлона и оставяте да се охлади за около 5 минути. В топлия, но не врял захарен сироп, добавяте шоколада и бъркате енергично докато се получи глазурата. Изсипвате я върху торта. Нарязвате кайсиите на дребни кубчета и ги разпределяте неравномерно върху тортата. Същото правите и с бадемите. Като украса може да добавите бонбони, нарязани на кубчета вафлички и други любими дребни вкусотии. За финал може да поръсите шоколадовата торта с пудра захар, както е приготвена и тортата на снимките.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама