Шоколадова торта с банани


Шоколадова торта с банани
Снимка: harryandlexy.com

Една от най-любимите ни комбинации - шоколад с банани.

Продукти за блатовете (форма с диаметър 20 см):

150 гр брашно

135 гр захар

100 гр шоколадов кувертюр (минимум 60% какао)

85 гр масло (стайна температура)

5 яйца

1/4 ч.л. сол

Продукти за крема:

600 гр сладкарска сметана

250 гр маскарпоне

200 гр бял шоколадов кувертюр

25 гр захар

2 пакетчета стабилизатор за сметана

Продукти за декорация:

50 гр черен шоколад

40 мл сладкарска сметана

20 гр смляно кашу

20 гр бял шоколад

2 банана 

Ще ви трябват още:

4 тавички за печене на блатовете, кухненска хартия, ножица, масло за мазане на стените на формите, метален пръстен/ринг за торта

Начин на приготвяне:

Разтопете кувертюра на водна баня или в микровълнова.

Разделете белтъците от жълтъците.

Сложете маслото в купа. Добавете захарта и разбийте с миксер до получаването на светъл пухкав крем. Добавете жълтъците към крема. Разбъркайте. Добавете шоколада и брашното и разбъркайте.

Сложете солта в белтъците и разбийте с миксера на сняг. Добавете белтъците на два пъти към останалата смес като бъркате с лъжица или с шпатула.

Пуснете фурната да се загрява на 180°С.

Намажете с масло стените на формите за печене. Покрийте дъната им с хартия за печене. Разделете сместа по равно в четирите тавички и ги пъхнете да се пекат за около 20-25 минути. Извадете и оставете да изстинат напълно преди да ги извадите от формите.

Разтопете белия кувертюр на водна баня.

Разбийте сметаната заедно със стабилизатора на сняг.

В друга купа сложете маскарпонето. Добавете към него разтопения кувертюр и захарта, и разбъркайте с миксер. Добавете сметаната и разбъркайте с лъжица/шпатула до пълно смесване. Отделете няколко супени лъжици от крема за украса на тортата.

Сипете в купичка/чаша 3 с.л. топла вода и 2 с.л. мед и разбъркайте до разварянето на меда.

Обелете бананите и ги нарежете на тънки филийки.

Сложете един блат на поставката/чинията за торта. Полейте го с 1/3 от медената вода. Наредете филийките банан отгоре. Сложете ринга за торта около блата и затегнете като оставите 2-3 мм разстояние от стената.

Сипете 1/4 от белия крем върху блата и го разпределете гладко върху цялата повърхност и така, че да запълни празното пространство между блата и стената на формата. Повторете и с останалите 3 блата, като последния трябва да остане сух (без да го поливате с медена вода) и не редите банани отгоре, а само крем.

Направете украса от предварително заделения настрана крем – това може да е кръг, както на снимките или шприцовани една до друга "розички". Пъхнете тортата в хладилника за поне 3 часа.

Сипете 40 мл сметана в малка купичка на водна баня. Натрошете 50 гр. черен шоколад и оставете да се разтопи. Разбъркайте до напълно смесване. Оставете настрана за 5 минути да се охлади.

Извадете тортата от хладилника и изсипете шоколадовия ганаш в оформения от крема кръг. Натрошете на ситно кашуто и настържете белия шоколад. Поръсете и с двете тортата, и пъхнете за още един час в хладилника.

Източник: harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама