Торта Тирамису


Торта Тирамису
Снимка: harryandlexy.com

Един класически вариант на торта Тирамису, представена по различен начин.

Необходими продукти:

500 гр маскарпоне

250 гр бишкоти

150 мл кафе

75 гр пудра захар

4 жълтъка

2 белтъка

2 с.л. амарето ликьор

2 ч.л. какао за поръсване

Начин на приготвяне:

Пригответе си кръгла форма за торта. Вземете една бишкота и я подпрете вертикално на стената на формата. Премерете колко от бишкотата стърчи и отрежете така, че като поставите бишкотата вътре, да не се подава над ръба. Използвайте тази бишкота като мярка за дължина и по нея отрежете краищата на около половината от бисквитите.

Продължете да редите бишкоти по цялата форма, докато завършите кръга. Нарежете останалите бишкоти на малки парчета и подредете половината от тях по дъното на формата.

Сварете кафето и оставете настрана да се охлади. Добавете вътре амаретото.

В купа разбийте маскарпонето заедно с пудрата захар и жълтъците.

В отделна купа разбийте на сняг белтъците. Добавете ги към крема и разбъркайте с лъжица или шпатула до пълно смесване. Вземете голяма лъжица и полейте внимателно с половината от кафето бишкотите на дъното на формата.Сипете върху тях половината от крема и загладете. Наредете останалите бишкоти върху крема.

Залейте ги с останалото кафе. Сипете и останалото от крема. (Оставете малко от крема настрана, ако искате да украсите тортата отгоре. Сложете го например в шприц и го приберете заедно с тортата в хладилника.) Загладете тирамисуто отгоре.

Сипете какаото в ситно сито. Поръсете тортата. Приберете в хладилника за минимум 4 часа. (Тортата Тирамису е най-вкусна, ако се остави да престои в хладилника между 12 и 24 часа – така бишкотите имат достатъчно време да се напоят хубаво и да омекнат.)

Източник: harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама