Двоен чийзкейк


Двоен чийзкейк

Чийзкейкът определено е сред любимите ни десерти. Днес ще ви покажем как може да си направите двоен.

Необходими продукти:

За бисквитената подложка:

1 пакет чаени бисквити (215 гр)

1 пакетче (100 гр) бишкоти савоярди

150 гр масло

За обработения термично слой:

4 яйца

2/3 ч.ч. захар

400 гр крема сирене

1 ванилова есенция

За "студения" слой:

1 кутийка сирене рикота

200 мл течна готварска неподсладена сметана

пудра захар (количеството е според предпочитанията ви за сладост)

1 есенция лимон

настърганата кора на 1 лимон

1 пакетче (10 гр) желатин

100 мл студена вода

За спояването на двата слоя:

сладко по избор (при мен - прясно направено домашно сладко от бели череши)

За гарниране:

10-тина пресни бели череши (или други плодове)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса.

Сложете в блендер бисквитите и бишкотите и смелете на трохи. Прибавете поразтопеното масло към бисквитените трохи. Бъркайте докато маслото се разпредели равномерно и добре се смеси с бисквитите. Трябва да се получи нещо като ронливо лепкаво тесто.

Чийкейкът се приготвя във форма за торта със свалящ се борд (моята е 26 см кръгла).

Аз застелих формата с хартия за печене, както дъното така и борда, поради страх от залепване. Сладкишът беше експериментален и така се застраховах, но това развали малко естетическия вид на чийзкейка, защото отстрани се образуваха гънки отпечатани от хартията за печене. Eто тук може да се види:

Яйцата, захарта, ванилията и крема сиренето се разбиват с миксер до кремообразна смес, която се изсипва върху бисквитения слой.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 40 минути, докато сладкишът стане златист отгоре и е леко мек на пипане.

Извадете от фурната и оставете да поизстине.

Когато стане леко топъл, намажете слой от избраното сладко, леката топлина позволява сладкото да се намаже равномерно и добре.

След като изстине напълно, може да се прибави и последният слой. Той се приготвя, като рикотата и сметаната се смесват в купа, бъркат се, докато сместа стане еднородна. Прибавя се пудра захар, количеството е според вкуса, но имайте предвид, че и останалите слоеве са сладки и не прекалявайте, за да не стане прекалено сладък чийзкейкът. Добавя се лимоновата есенция и настърганата кора на 1 лимон. Разбърква се добре.

Желатинът се изсипва във 100 мл студена вода, след като набъбне се слага на слаб огън на водна баня и се бърка непрекъснато, докато не се разтвори напълно. Не трябва да завира, защото няма да може да желира. Когато се разтвори, се оставя да поизстине, трябва да не е горещ, но да е топъл. Прибавя се към сместа с рикотата и се разбърква добре. Сместа се поставя в хладилник. Когато видите, че започва да стяга леко (леко да се желира), изсипете сместа върху чийзкейка. Не чакайте процеса на желиране да напредне, защото няма да може да разстелите добре.

Ако ще декорирате с цели плодове, сега е моментът да се добавят. Те отчасти ще потънат в сместа и когато тя се желира, ще се получи ефект, все едно са потопени в нея наполовина.

Чийзкейкът се прибира в хладилника, за да стегне последният слой.

Може да сервирате кръгли парчета, като ги отрежете с помощта на ринг.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама