Едни от най-купуваните брашна навършват 30 години


Едни от най-купуваните брашна навършват 30 години
Снимка: iStock/Guliver

Обичаме, когато домът ни мирише на прясно изпечен сладкиш или започнем деня с баничка с ръчно точени кори. А какво е общото между тях? Брашното, разбира се. Ако искаме винаги да получаваме вкусни печива, трябва да избираме и качествено брашно. 

Една от любимите марки на българина - София Мел, навършва 30 години. Тя е сред най-големите и модерни мелници не само у нас, а и на Балканския полуостров. Има близо 60% пазарен дял от продаваните брашна в България, а разпознаваемостта на бранда е 99%.

Повече за новите инвестиции на компанията научете в нашия бизнес сайт Expert.bg.

В портфолиото на марката има продукти както за индустрията, така и за крайния потребител. На всеки пакет от различните видове брашно има и рецепти, които са предварително изпробвани от технолозите в лабораторията на дружеството. Специални фокус групи също тестват продуктите и чак след това те се пускат на пазара.

В дните преди Великден особено популярно е брашното за козунаци, затова ви предлагаме една рецепта с него.

Великденски козуначен венец

Необходими продукти:

600 грама брашно София Мел Козунаци

3 големи яйца

100 мл мляко

125 гр масло, разтопено

125 гр захар

20 гр прясна мая (7 гр суха)

настъргана лимонова кора

ванилия

За пълнежа:

20 гр какао

40 гр захар

50 гр стафиди, накиснати в ром

50 гр орехи или бадеми, едро нарязани

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и го сложете в купа, добавете ванилията и лимоновата кора. Ако използвате прясна мая, я натрошете в чаша и я разтворете в част от топлото мляко заедно с 1 с.л. захар. Ако използвате суха мая, направо я добавете към брашното. Разбийте яйцата със захарта и щом маята шупне, я добавете към брашното, заедно с разбитите яйца и останалото мляко. Разбъркайте и замесете тестото. Прехвърлете върху плот, леко поръсен с брашно, и започнете да месите тестото, като добавяте по малко от разтопеното масло. Месете, докато тестото поеме цялото масло и стане меко и еластично. Покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си. 

Премесете леко втасалото тесто, колкото да изкарате въздуха , и разточете на дълъг правоъгълник. Смесете какаото и захарта и ги разпределете по цялата повърхност на тестото. Поръсете с ядките и отцедените стафиди и завийте на дълго руло. Свийте рулото на кръг и го поставете в кръгла тава за печене, застлана с хартия. Направете вертикални прорези върху външната част на кръга и леко наклонете резените един върху друг. В средата поставете чаша, намазана с масло. Оставете да втаса, докато удвои обема си. 

Загрейте фурмата до 200 градуса. Намажете с разбит жълтък втасалия козунак и го поръсете с едра кристална захар. Печете около 10-15 минути и намалете фурната до 180 градуса. Печете още около 30-40 минути, а ако започне да потъмнява, покрийте в фолио.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама