Есенна рецепта за пилешко с ябълки и бърбън


Есенна рецепта за пилешко с ябълки и бърбън
Снимка: Istock

Тази комбинация от много интензивни вкусове – бърбън, чедър, горчица и ябълки, ще зарадва дори тези, които намират пилето за скучно и безлично. Това разкошно ястие се приготвя в една тенджера и не изисква много усилия.

Необходими продукти за пиле с ябълки и бърбън:

1 супена лъжица масло

3 супени лъжици зехтин

1 малка глава червен лук, нарязана на тънки филийки

1 ябълка, нарязана на тънки филийки

1/2 чаена лъжичка сол

1 кг пилешко месо

прясно смлян черен пипер

2 супени лъжици дижонска горчица

1/4 чаена лъжичка смлян сладък пипер

1/2 чаша бърбън

1 чаша пилешки бульон

1 чаша сметана за готвене

60 г бяло сирене чедър, настъргано

стрък мащерка, за сервиране (по желание)

Вижте още: Перфектният сос за бургери

Начин на приготвяне:

Загрейте маслото и 1 супена лъжица олио в дълбок тиган на среден огън. Когато маслото се разтопи, добавете лука и ябълките и подправете с 1/2 чаена лъжичка сол. Гответе, като разбърквате от време на време, докато лукът започне да повяхва и ябълките омекнат, около 6 минути. Прехвърлете в чиста чиния.

Ако сте избрали пилешки гърди, разполовете ги, за да получите по-тънки филета. Ако готвите с бутчета, ще трябва да се пекат още малко. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва в останалите две супени лъжици олио. Когато се сварят се прехвърлят в чиния с лука и ябълките.

В същия тиган на среден огън гответе горчицата и черния пипер, като разбърквате, за около 30 секунди. Добавете бърбъна и гответе, като продължавате да разбърквате, докато течността започне да намалява и вече не усещате миризмата на алкохол, около 1 минута. Добавете бульона и оставете да къкри, докато течността намалее наполовина, около 3 до 4 минути.

Намалете котлона и разбъркайте сметаната и сиренето и гответе, докато сиренето се разтопи и сосът започне да къкри. Увеличете топлината и гответе, като разбърквате от време на време, докато леко се сгъсти, 3 до 5 минути.

Върнете пилето, лука и ябълките в тигана и продължете да готвите, като разбърквате, докато се загреят, още 2 до 3 минути. Добавете сол, ако е необходимо, и гарнирайте с листа от мащерка преди сервиране.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама