Ето каква е тайната на перфектния омлет


Ето каква е тайната на перфектния омлет
Снимка: iStock

Омлетът на пръв поглед изглежда като най-лесното за приготвяне ястие на света, но това далеч не е така, защото, да, всеки може да забърка няколко яйца и да ги изпече на тигана, но едва ли всеки такъв омлет би доставил особено удоволствие на небцето ни. Това ястие е перфектната питателна закуска, лек обяд и бърза вечеря – с една дума можем да си го хапваме по всяко време, но е важно да знаем, че има няколко много важни фактора, които определят дали омлетът ни ще се получи добре и ще му се насладим максимално или пък просто ще заситим глада си и нищо повече.

Историята на омлета

Най-ранните сведения за приготвянето на ястие от яйца датират още от Древен Египет и Персия, където яйцата се смесвали с малко мляко и се изпичали. Омлетът, който познаваме ние днес обаче, се появява през 16-17. век във Франция, като чак през 18. век френският готвач Антоан Бовийе описва своята рецепта за прословутия омлет в готварската си книга и така това просто ястие се превръща символ на френската кулинария. Етимологията на думата omlette, както се изписва на френски, означава "тънък слой" и е директна препратка към формата на ястието, което се отличава с нежна, кремообразна вътрешност и непрепечена повърхност, каквато е тази на американския омлет например.

Тайната за перфектния омлет

Яйцата

Продуктите са от изключителна важност за вкусния омлет, като разбира се яйцата стоят на първо място. Важно е те да са пресни, по възможност от свободно отглеждани кокошки, защото вкусът им е съвсем различен. Друго важно нещо е в разбитите яйца да не се добавя никаква течност, въпреки че така сместа става по-пухкава и ефирна - все пак идеята е омлетът да е вкусен, а не въздушен.

Подправките

У нас обичаме да добавяме по много и всякакви подправки на гозбите си, но това не се отнася и до французите, затова ви съветваме да овкусявате омлета си само с черен пипер и сол, ако искате да си приготвите истински френски омлет. Той се пържи само в краве масло (и никакво олио), към което можете да добавите щипка сол за по-добър вкус.

Приготвяне

Омлетът се приготвя много бързо, но трябва да запомните, че сместа не се оставя в покой нито за секунда. Тиганът се разклаща непрекъснато, а ако е нужно можете да си помагате с шпатула, като е важно да не оставяте крайчетата му да прегорят. Когато яйцата почти са стегнали, съберете омлета с едно движение и го оставете за няколко секунди настрана от котлона. Не забравяйте да сложите и капака на тигана.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички