Френска селска торта с кленов сироп и бадеми


Френска селска торта с кленов сироп и бадеми

В последните няколко години Френската селска торта доби голяма популярност и в България. Представяме ви един по-различен вариант на тази лека и вкусна торта.

Необходими продукти за блатовете:

1 яйце

150 гр захар

50 гр безсолно масло

2 с.л. пчелен мед

2.ч.л. сода бикарбонат

400 гр бяло брашно

200 мл прясно краве мляко

Необходими продукти за крема:

2 кофички заквасена сметама (800 мл)

3 с.л. кленов сироп

2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

сладко от боровинки

За декороция:

200 гр смлени бадеми

Начин на приготвяне на блатовете:

Пригответе всички необходими продукти за блатовете. Вземете средно голяма тенджера и в нея разбийте яйцето и захарта, към тях добавете прясното мляко, маслото и пчелния мед. Сложете на средно загрят котлон и бъркайте сместа докато добие карамелен цвят. Отместете така получилата се смес от котлона и добавете смесеното със сода брашно. Бъркайте интензивно и след това замесете сместа до получаване на гладко тесто (ако тестото продължава да лепне, добавете малко брашно). Когато тестото е готово, можете да го разделите на 5 равни топки. Всяка една от тях се разточва и пече поотделно. Разточените блатове трябва да бъдат по големи от размера, който искате да получите, тъй като се свиват при печене. Печете блатовете по 7 - 8 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готовите блатове се изрязват в желаната от вас форма - в случая аз избрах кръгла форма с диаметър 25 см.

Начин на приготвяне на крема:

Това може би е най-лесния крем, който може някой да приготви. Единственото, което е необходимо да направите, е да смесите 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок, заквасената сметана и 3-те с.л. кленов сироп.

Подреждане на тортата:

Поставете първия блат върху избрания от вас поднос и го намажете с тънък слой от крема, върху него разнесете до 1 с.л. боровинково сладко, поставете втория блат и така до поставянето на последния, пети блат. Последният блат намажете първо със сладкото от боровинки, след което намажете цялата торта с остатъка от крема с кленов сироп. След като сте обвили цялата торта с бяла заливка (крема), поръсете обилно със смлените бадеми и най-накрая украсете тортата със сладкото от боровинки. Оставете да престои поне 4 - 5 часа, за да могат блатовете добре да се напоят с крема.

Източник: sweetchocolateheaven.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама