Френски плодов тарт


Френски плодов тарт
Снимка: vkusnoteka.bg

Хрупкав, маслен блат, който ухае на лешници, топящ се в устата домашен крем и пъстър букет от плодове. Една незабравима комбинация от вкусове, която ще ви накара да искате още и още едно парче от тарта.

Необходими продукти:

220 г брашно

1/3 ч.ч. захар

щипка сол

70 г печени лешници

130 г студено масло

1 яйце

продукти за крема:

750 мл прясно мляко

12 с.л. захар

6 с.л. царевично нишесте

2 ванилии

6 жълтъка

50 г масло

кората от 1 лимон

200 мл. заквасена сметана

киви, кайсии, ягоди и боровинки

Начин на приготвяне:

Смелете лешниците в блендер.

В купа отмерете брашното, добавете захарта, солта и смлените лешници. Нарежете студеното масло на малки парченца. Претрийте сместа с ръце, докато получите фини маслени трохи. Добавете едно яйце и омесете тесто. Когато го оформите на топка го увийте във фолио и го приберете в хладилника за половин час, за да стегне.

През това време пригответе крема.

В купа отмерете захарта, царевичното нишесте и ванилиите. Добавете жълтъците и разбъркайте с миксер. Постепенно започнете да наливате прясното мляко, като непрекъснато бъркате.

Преместете в тенджера и я сложете на котлона на бавен огън. С непрекъснато бъркане сварете нежен, млечен крем. Добавете бучка масло, която да се стопи от топлината на крема и кора от един лимон. Когато изстине напълно сложете кофичка заквасена сметана и разбъркайте добре.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Извадете тестото и го разточете на тънка кора, върху набрашнен плот. Намажете форма за пай с масло и поръсете с брашно. С помощта на точилката прехвърлете разточеното тесто върху формата и леко притиснете с ръце, за да заеме дъното и страните й. Прекарайте точилката по ръба на формата и така отрежете останалото тесто. От него можете да оформите вкусни сладки. Надупчете с вилица дъното, покрийте го с хартия за печене и сложете за тежест бобени зърна. Печете блата около 30 минути до готовност. Отстранете хартията с тежестта. Охладете го напълно и внимателно го извадете от формата. Поставете го в поднос.

Напълнете блата с обилно количество крем и декорирайте с плодове.

Охладете за поне 5 часа в хладилник и поднесете студен.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама