Фрида: Жената, която превърна трудностите в изкуство


Фрида: Жената, която превърна трудностите в изкуство

Магдалена Кармен Фрида Кало Калдерон, както името ѝ фигурира в акта за раждане, е родена на 6 юли 1907 година в къщата на родителите си, известна като La Casa Azul (Синята къща), в Койоакан, малък град в покрайнините на Мексико Сити.

Баща ѝ, Гилермо Кало, е роден под името Карл Вилхелм Кало в Германия. Интересен факт е, че Фрида през целия си живот твърди, че баща ѝ е от еврейски и унгарски произход, но книга, посветена на него и отпечатана през 2005 година, гласи, че той произхожда от древен род на немски лутерани. Той отплава до Мексико през далечната 1891 и след пристигането си променя германското си име Вилхелм с испанския еквивалент Гилермо. В края на 30-те години на миналия век, в лицето на надигащия се нацизъм в Германия, Фрида признава и утвърждава своето немско наследство, започвайки да изписва името си Фрида (намек за "фриден", което означава "мир" на немски).

КАМАЛА ХАРИС: ЖЕНАТА, КОЯТО ПРОМЕНЯ ИСТОРИЯТА

Майката на Фрида, Матилде Калдерон Гонсалес, е била набожна католичка от мексиканско и испанско потекло. Родителите на Фрида се женят малко след смъртта на първата съпруга на Гилермо и въпреки че бракът им е доста нещастен, Гилермо и Матилде имат четири дъщери, като Фрида е третата. И макар да израства в женски свят, през по-голямата част от живота си Фрида остава близо до баща си.

Мексиканската революция започва през 1910 година, когато Кало е на три години. По-късно започва да твърди, че е родена именно през тази година, така че хората директно да я свързват с революцията.

Кало се разболява от полиомиелит на 6-годишна възраст, което оставя десния ѝ крак по-тънък от левия. Този недъг тя цял живот прикрива, носейки дълги поли. Предполага се, че е страдала и от спина бифида, вродено заболяване, което засяга развитието на гръбначния стълб и краката. Животът ѝ като цяло е белязан от физически страдания, защото общото ѝ състояние е влошено от събитие, настъпило през 1925 година. Автобусна катастрофа причинява тежки наранявания на тялото ѝ, защото метален стълб я прониза през стомаха до таза. Медицината по нейно време измъчва тялото ѝ с хирургически операции (32 на брой), корсети от различен вид и механични системи за "разтягане".

СИДОНИ-ГАБРИЕЛ КОЛЕТ: ПИСАТЕЛКАТА С ДРЪЗКА СЕКСУАЛНОСТ

Докато чака тялото ѝ да се възстанови, тя рисува, за да запълни времето си. Нейните автопортрети се превръщат в доминираща част от живота ѝ, когато тя е прикована на легло в продължение на три месеца след инцидента. Фрида казва: "Рисувам себе си, защото често съм сама и съм субектът, когото познавам най-добре".

Въз основа на всички събития, белязващи живота ѝ, включително нейния брак, спонтанните ѝ аборти и многобройните ѝ операции, творбите на Кало се характеризират със своите ярки изображения на болката. От нейните 143 картини 55 са автопортрети, които често включват символични изображения на физически и психологически рани. Самата Фрида споделя, че "никога не е рисувала мечти, а собствената си реалност". Често срещан образ в творбите ѝ е маймуната. В мексиканската митология тези животни са символи на похотта, но Кало ги представя като нежни и защитни символи. Тя комбинира елементи от класическата религиозна мексиканска традиция със сюрреалистични изображения.

Като млад художник Кало се обръща към известния мексикански творец Диего Ривера, на чиято работа се възхищава, молейки го за съвет. Той веднага разпознава нейния талант и уникалния ѝ похват като наистина специални. Насърчава развитието ѝ като художник и скоро започва интимна връзка с Фрида. Женят се през 1929 година, въпреки неодобрението на майката на Фрида. Бракът им е доста бурен. Известно е, че и Кало, и Ривера са имали огнени темпераменти и множество извънбрачни връзки. Открито бисексуалната Кало има връзки с различни мъже, включително Леон Троцки, но и с доста жени.

Няколко дни преди смъртта си на 13 юли 1954 година, Фрида пише в дневника си "Надявам се изходът да е радостен и се надявам никога повече да не се върна". Официалната причина за смъртта е посочена като белодробна емболия, въпреки че някои подозират предозиране с лекарства.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама