Галет с патладжани, тиквички и чери домати


Галет с патладжани, тиквички и чери домати
Снимка: vkusnoteka.bg

Една вкусна рецепта, с която да зарадвате себе си и близките си.

Необходими продукти:

за тестото:

125 г меко масло

1 яйце

1/2 ч.л. сол

200-250 г брашно

шепа сух босилек

ако е необходимо - 1 с.л. хладка вода

за плънката:

1 патладжан

1 тиквичка

7-8 чери доматчета червени и жълти

100 г сирене Гауда

100 мл готварска сметана

1 яйце

зехтин

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Сложете в купа брашното. Нарежете на малки парченца мекото масло и започнете да претривате с ръка. Чукнете яйцето, сложете солта, сухия босилек и започнете да месите тестото, докато стане хомогенно. Ако е необходимо добавете супена лъжица хладка вода. Увийте тестото в прозрачно фолио и го охладете за половин час.

През това време подгответе зеленчуците за галета. Измийте тиквичките добре с четка. Не ги белете. Патладжаните обелете на раета.

Нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета с дебелина 0,5 мм. Нарежете чери доматите на филийки.

Загрейте голям тиган с капка зехтин и я разнесете равномерно. Изпечете тиквичките и патладжаните на тигана, за няколко минути, от двете страни. След като загрее тигана става много бързо. При всяка нова партида зеленчуци капвайте отново по капка зехтин в тигана.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Извадете охладеното тесто от хладилника. Поставете го върху хартия за печене с размера на тавата и го разточете на кръг с приблизителна дебелина 0,3 мм. Не се старайте да е равен кръг, търсим по груба, селска визия. Прехвърлете листа, заедно с тестото върху тавата за печене. Подредете в средата тиквичките, патладжаните и чери доматите, като се стараете да ги редувате ветрилообразно. Оставете отстрани свободно място, около 3-4 см. Поръсете със сол и капнете малко зехтин. Завийте внимателно свободните краища към центъра и леко ги прищипете.

В купа разбийте едно яйце. Топнете четка в него и внимателно намажете външната част на ръбовете на галета. Така при печене ще придобият златист загар. Добавете сметаната при яйцето и разбийте с бъркалка. Настържете 100 г сирене Гауда, поръсете със сол и черен пипер и залейте галета с тази смес, като се стараете да разпределите сиренето равномерно. Внимавайте да не излезете от завития борд.

Изпечете галета до готовност, докато заливката стегне и придобие златист загар.

Поднесете топъл, разрязан на парчета.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама