Галет със сини сливи и орехи


Галет със сини сливи и орехи

Това е един много вкусен, есенен десерт, който може да се приготви с най-различни плодове. Маслената подложка и сочните плодове, в комбинация с хрупкави орехи са удоволствие с всяка хапка. Приготвя се много бързо и е чудесен избор за десерт за гости.

Необходими продукти:

125 гр. меко масло

50 гр. захар

200 гр. брашно

1 яйце

7-8 сини сливи

3-4 с.л. мед

50 гр. натрошени орехи

1 малко яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.

Сложете в купа брашното и захарта. Нарежете на малки парчета маслото и претрийте с ръце, докато получите фини маслени трохи. Добавете яйцето и разбъркайте. Ако сместа ви се стори ронлива добавете 1 с.л. вода и оформете на топка тесто. Увийте го в стреч фолио и охладете за половин час, докато изпечете сливите.

Измийте и нарежете сливите. Отделете костилките. Поставете ги в тава и ги покапете с мед. След това поръсете с натрошени орехи. Ако ги обичате по-фини може да ги смелите в блендер. Аз ги нарязах с нож. Печете сливите на 200 градуса, докато омекнат и потъмнеят. Намалете фурната на 180 градуса.

Разточете тестото върху хартия за печене, във формата на кръг. Не се старайте да е равномерен. Колкото по-груп и селски вид има, толкова по-естествено и хубаво стои. Подредете печените сини сливи по средата, като оставяте около 2 см свободен ръб по края.

Внимателно прехвърлете галета, заедно с хартията за печене в тавата и внимателно завийте краищата навътре, като леко прищипвате.

 

Разбийте едно малко яйце и намажете отстрани кората. Печете на 180 градуса около половин час, докато добие златист загар.

Източник: vkusnoteka.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама