Готвите месото грешно! Ето какво пропускате


Готвите месото грешно! Ето какво пропускате
Снимка: iStock/Guliver

Дори и най-малките промени, които внасяме в процеса на готвене, могат да окажат влияние върху крайния резултат. Ако проявим небрежност или не вземем предвид и най-дребните детайли, може да не се справим блестящо с някоя проста рецепта, каквато е месо на тиган, на фурна или на скара. Темперирането на месото допринася за оптималния резултат.

Темпериране на месото

Една от грешките, които се допускат при приготвянето на филе на фурна или пържола на скара, е да не се отдели достатъчно внимание на темперирането на месото. Тази предварителна стъпка не е нищо повече от това да оставите месото за известно време на стайна температура, вместо да го готвите току-що извадено от хладилника.

Температурата на съхранение на месото е много по-ниска от тази, която е необходима за задействане на химичните процеси, придаващи му вкуса, аромата и вида на едно апетитно печено филе.

Има много начини за темпериране на месото: във фурна на много ниска температура, в микровълнова или просто вън от хладилника, покрито с кухненска кърпа… Оптималната температура, която трябва да достигне преди готвене е между 25ºC и 30ºC . Недейте да темперирате месото на слаб огън, защото така всъщност ще започне да се готви, но резултатът няма да е най-добрият.

Предимствата на темперирането на месото не се ограничават само до крайния резултат, аромата и добрия вкус. Има още много други, заради които си струва да полагаме това малко допълнително усилие, когато разполагаме с качествен продукт и искаме да се възползваме от него максимално.

Предимства от темперирането на месото

Повечето от тях са пряко свързани с крайния резултат и вкуса на месото, но има и някои други не толкова очевидни:

Ползи за вкуса

Не рискуваме вътрешността на месото да остане студена

Друг недостатък на това да сложим месото да се готви веднага, след като сме го извадили от хладилника, е вероятността то да се изпече правилно отвън, но вътрешността му да остане студена. Това се получава, защото топлината на приготвяне прониква отвън навътре и при готвене на месото на препоръчителната за целта температура същата тази топлината не успява да достигне до вътрешността достатъчно бързо.

Месото не остава сухо

Друг неприятен ефект на недобре темперираното месо е вероятността то да остане сухо, след като го сготвите. На месото му отнема време да пусне сокове и да стане по-сочно. Този ефект не се постига с месо, което все още е охладено, затова, ако искаме да получим апетитен краен резултат, трябва да му осигурим определена температура, преди да го сготвим. Едно хубаво свинско филе няма да ни е от полза, ако не е запазило неустоимия си вкус.

Месото е с много по-нежна текстура

Както вече отбелязахме, ако месото не е добре темперирано преди да го сготвите, соковете му не са добре разпределени из вътрешността му, а това е пряко свързано не само с текстурата му, но и с нашата способност да го храносмиламе. Недобре сготвеното месо обикновено води до трудно храносмилане и дори до леко неразположение. От друга страна, месото, приготвено на правилната температура, оставя единствено усещането за удоволствие от вкусна храна.

Допълнителни ползи

Олиото и водата не пръскат

Вероятността да се опарим е много по-малка, когато готвим месо на стайна температура. Ако поставим в силно нагрят тиган месо, което е все още охладено, то бързо ще отдели вода, която при контакт с горещото олио започва да пръска, а това води до опасност от изгаряния и други по-сериозни последици.

Месото запазва всичките си витамини и хранителни вещества

Не трябва да пренебрегваме хранителните ползи на месото. Когато го готвим, в него протичат процеси, засилващи здравословните му хранителни свойства. По този начин то запазва съдържанието си на витамини, желязо, калций и протеини, които го превръщат в неизменна част от нашия хранителен режим. Ако не се темперира добре, не се сготвя равномерно и губи някои от тези съставки.

Не остават миризми от хладилника

Докато седи в хладилника, месото поема миризмите на останалите продукти, особено ако е сред риба или някое сирене с по-натрапчив аромат. Когато го изваждаме предварително от там, то не само достига по-подходяща за готвене температура, но и се освобождава от всички чужди миризми и вкусът е такъв, какъвто се очаква да бъде.

При успешното готвене на месо всеки детайл е от значение, а това включва и сервирането. Затова не трябва да забравяме да оставим месото леко да изстине след приготвяне, за да остане сочно, да запази аромата си по-наситен и да не загуби от вкуса си.

Лесно можем да зарадваме себе си и любимите ни хора с отлично приготвено месо, стига да не забравяме и най-дребните подробности, които в крайна сметка оказват голямо влияние!

За да сте винаги сигурни, че рецептите ще ви се получат така, както очаквате, имате нужда от надеждни уреди. ТУК  може да разгледате богатото разнообразие от качествени фурни на немската компания Teka. С тях ще бъдете кулинарен корифей!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама