Грис халва с ароматни подправки


Грис халва с ароматни подправки

Любим десерт с с ароматни подправки.

Необходими продукти:

500 гр грис

200 гр масло

350 гр захар

500 мл вода

Кората на един лайм или лимон

сока на един лимон

1 ч..л канела

½ ч.л. смляно индийско орехче

3-4 карамфилчета

3-4 шушулки кардамон

2 щипки шафран

100 гр стафиди

50 гр други сушени плодове – череши, боровинки

100 гр сурови орехи

100 гр сурови бадеми

3 с.л. слънчогледови семки

3 с.л. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Препечете отделно орехите, бадемите и слънчогледовите семки в нагорещен тиган. Сложете ги да изстинат по отделно върху домакинска хартия. Начупете бадемите на едро. Орехите леко стрийте, за да паднат люспите и също начупете на едро.

Изсипете водата, захарта, канелата, индийското орехче, шафрана, канелата и кардамона в дълбока тенджера и сложете на котлона да заври, на не много висока температура. Оставете да поври на слаб огън около 5 минути, като бъркате непрекъснато. След това махнете от огъня и оставете настрани.

Намажете формата, в която ще изсипете готовия грис, с масло. Аз използвах кръгла огнеопорна форма за пай с диаметър от около 25 см и височина 5-6 см.

Нарежете маслото на кубчета и го сложете на среден огън в дълбок тефлонов тиган да се разтопи. Когато маслото заври, добавете и гриса. Разбъркайте добре до образуването на трохи. Запържете гриса до златисто, като бъркате непрекъснато. Когато е готово, изключете котлона.

Прецедете захарния сироп през цедка. Постепенно го добавете към гриса, като бъркате енергично. Добавете натрошените бадеми, орехи, сушени плодове и лимонов сок. Бъркайте докато се получи хомгенна смес. Много е важно да работите бързо и енергично, защото сиропът много бързо се абсорбира от гриса. Не се притеснявайте, ако сместа ви се стори много гъста и лепкава, важно е да не остават сухи участъци от гриса.

Изсипете готовата смес в намазнената форма и разпределете равномерно. Поръсете с лимоновата кора, кокосовите стърготини и слънчогледовите семки. Оставете да изстине и след това приберете в хладилника. Сервирайте на следващия ден.

Нарязана на парчета, халвата може да се съхрани за около седмица в добре затворен съд в хладилника.

Източник: sundaybakeclub.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама