Ябълков пай


Ябълков пай
Снимка: supichka.com

Изобилието от ябълки през есента впряга всички кулинарни сили и ни провокира да приготвяме най-разнообразни десерти с ябълки.

Необходими продукти:

За тестото

2 1/2 чаена чаша брашно

250 грама краве масло

1/2 чаена лъжица сол

1 супена лъжица захар

6 супени лъжици ледено студена вода

За плънката

1 кг ябълки

1/2 чаена чаша захар

1/2 чаена чаша стафиди

2 супени лъжици нишесте

1 чаена лъжица канела

2 супени лъжици лимонов сок

1/3 чаена чаша вода

Начин на приготвяне:

В голяма купа пресявате брашното, добавяте към него солта, захарта, студената вода и кравето масло, нарязано на кубчета. От тези съставки омесвате масленото тесто, което оставяте на студено в хладилника за 30-40 минути, за да стегне.

Докато тестото за пая с ябълки е в хладилника, приготвяте плънката за пая. Измивате и нарязвате ябълките на дребни кубчета, без да ги белите. Разбърквате ги добре с канелата и стафидите, слагате ги в тенджера, добавяте водата и варите около 10-15 минути, докато поомекнат. Разбърквате захарта с нишестето и ги добавяте към ябълките. Добавяте също така и лимоновия сок и при непрекъснато бъркане варите сместа за около 5-8 минути, докато се сгъсти. Готовата смес оставяте настрана, за да се изстуди.

От готовото маслено тесто отделяте 1/3, а останалите 2/3 разточвате на блат. Този блат поставяте във форма за пай или по-малка тавичка. Изсипвате изстиналата ябълкова плънка на равномерен пласт, а от останалото тесто изрязвате ленти или пък други фигурки, които нареждате върху плънката. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути, докато паят придобие апетитен леко розов цвят.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама