Ябълков сладкиш с кафява захар


Ябълков сладкиш с кафява захар

Лесен и много вкусен, особено сутрин или следобед, придружен с чаша кафе или чай.

Необходими продукти:

400 гр ябълки (обелени и почистени от семките)

сока на половин лимон

220 гр масло

250 гр кафява захар (демерара)

4 яйца

2 ч.л. ванилов екстракт

300 гр брашно

2 равни ч.л. бакпулвер

още няколко супени лъжици кафява захар за поръсване на сладкиша отгоре

Начин на правене:

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете правоъгълна тава (27х20 см) с масло и застелете дъното и с хартия за печене.

Нарежете, обелените и почистени от семенната част ябълки, на тънки резенчета (слайсове). Напръскайте ги с лимоновия сок, за да не потъмняват.

Разтопете маслото, оставете го да изстине и когато е с приблизително телесна температура, прибавете към него захарта, ванилията и леко разбитите с вилица яйца. Разбъркайте с дървена лъжица, за да се смесят продуктите добре.

Пресейте брашното и бакпулвера и го добавете към яйчената смес, като разбърквате с дървената лъжица, докато брашното се поеме. Трябва да се получи доста гъсто кейково тесто.

Изсипете половината от тестото в тавичката и заравнете, отгоре подредете половината от тънко нарязаните ябълкови резенчета. Върху тях, изсипете другата половина на тестото и много внимателно разстелете равномерно. Върху тестото подредете втората половина от ябълковите резенчета. Наръсете отгоре сладкиша с кафява захар.

Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, около 45-50 минути - докато сладкиша стане златист, еластичен на пипане и дървено шишче забодено в него излиза без полепнали трохи.

Когато сладкиша се изпече, извадете от фурната, оставете го в тавичката за 10 минути, после го извадете и нарежете на квадрати. Отстранете хартията за печене и сервирайте.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама