Жестоко мезе: Печен червен лук с рикота


Жестоко мезе: Печен червен лук с рикота
Снимка: Istock

Съберете приятелите за коледните празници и им сервирайте този печен червен лук с рикота. Тази разядка е лесна за приготвяне, така че няма да останете в кухнята за дълго.

Необходими продукти за печен червен лук с рикота:

6 средно големи глави червен лук, разполовени

2 с.л зехтин

85 г масло, нарязано на кубчета

10 г риган

3 скилидки чесън, настъргани на ситно

1 ч.л. черен кимион

300 г рикота

хляб, за сервиране

Вижте още: Сочни пилешки крилца със соев сос и червени боровинки на Air-fryer

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 160C. Сложете лука с разрязаната страна нагоре върху голяма тава за печене, като оставите разстояние между всяко парче. Нанесете зехтин на всяко парче лук и сложете отгоре масло. Подправете добре. Разпръснете половината стръкове риган, след това обърнете лука и добавете 100 мл вода в тавата.

Печете за 1 час, след това обърнете лука, така че да е с разрязаната страна нагоре и печете още 30 минути, докато се карамелизира, омекне и стане на конфитюр – ножът трябва лесно да премине през него. Добавете капка вода и изстържете всички карамелизирани парченца. Оставете леко да се охлади.

Междувременно разтопете останалите 50 г масло в малка тенджера на среден огън, като разбърквате, докато започне да покафенява и да мирише на ядки. Оберете листата от останалите клончета риган и ги нарежете на ситно, след което добавете в тенджерата заедно с чесъна, семената от черен кимион и малко подправки. Гответе 2-3 минути, докато пусне аромат. Свалете от котлона и изсипете в топлоустойчива купа.

Когато сте готови да сервирате, овкусете рикотата леко със сол, след което разпределете върху голяма чиния за сервиране. Подредете лука отгоре, залейте със сока от печенето, след което го намажете с масления сос. Сервирайте с хрупкав хляб.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама