Как да варим яйца, без да се напукат


Как да варим яйца, без да се напукат
Снимка: iStock/Guliver

В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.

Има няколко задължителни неща, които трябва да знаете и спазвате при варенето на яйцата за Великден:

В зависимост от броя на яйцата, подбирайте съдове, в които те ще бъдат максимално прилепнали едно от друго, за да не се удрят, докато се варят. Може също така да сложите кърпа на дъното на тенджерата.

Никога не слагайте да се варят яйцата, веднага след като ги извадите от хладилника, тъй като е почти сигурно, че ще се напукат. Те трябва да са със стайна температура.

За да не се напукат яйцата, сложете малко сол във водата.

Най-добре е да варите яйцата на тих огън. Ако обичате яйцата леко течни в средата на жълтъка, варете 6 минути. А за напълно сварени яйца - 8 минути.

За да белите лесно яйцата, след като ги сварите, ги сложете за няколко минути в студена вода, в която сте сипали една лъжичка оцет.

Съхранение на яйца

Препоръчва се яйцата да се съхраняват в картонената опаковка, в която са купени, на най-студеното място в хладилника.

Най-добре е боядисаните яйца да бъдат изядени в рамките на една седмицата.

Специалистите препоръчват също, ако яйцата са престояли извън хладилника повече от 3 часа, да се изхвърлят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама