Какво да сготвя за вечеря


Какво да сготвя за вечеря
Снимка: Лидл

Какво да сготвя за вечеря? Ако имаше класация за топ 10 най-често задавани въпроси в ежедневието, този със сигурност щеше да влезе в челната тройка. Някъде между „Ще вали ли утре?“ и „Как си?“. Всяко семейство си има десетина любими рецепти, които най-често редува. С тях няма как да сбъркаш, защото знаеш кой какво обича, какви продукти ти трябват и кога ще е готово. Въпросът е, че в края на деня понякога ни се иска нещо по-различно, да не отнема много време, а и да е на добра цена. Понеже често се сблъскваме със същия проблем, ето една изпитана рецепта с бонус няколко вкусни изкушения към нея. 

Запеканка от паста с карфиол и сос с кайма 

Продукти за 4 порции:

Паста (фарфале) – 200 гр.

Кайма (смес) – 500 гр.

Карфиол – около 1,5 кг – тази седмица в Lidl e на половин цена – само за 1,85 лв. броя

1 голяма глава лук

Ементал – 200 гр.

1 консерва домати

1 ч.л. захар, 2 с.л. олио, сол и черен пипер, рига 

Начин на приготвяне

Слагаме голяма тенджера с леко подсолена вода да заври на котлона. През това време почистваме карфиола и го разделяме на равномерни розички, с размер около 5 см. Измиваме ги и отцеждаме. Нарязваме лука. Когато водата заври, изсипваме пастата и я оставяме да ври 4-5 минути. Добавяме карфиола и го отставяме да ври още 7 минути.  През това време загряваме олиото в голям тиган с незалепващо покритие. В него запържваме каймата за около 3 минути, докато добие кафеникав цвят. Овкусяваме я със солта, черния пипер и ригана. Добавяме лука и пържим още 2 минути. След това изсипваме доматите заедно с течността от консервата и продължаваме да готвим, като разбъркваме от време на време. Отцеждаме добре карфиола и пастата. Половината сипваме в голяма намазнена тава. Добяваме отгоре соса с каймата, в който сме сложили и лъжичка захар, малко сол и черен пипер. Най-отгоре разпределяме останалата паста и карфиол и наръсваме с настърган Ементал.

Печем в предварителна загрята фурна на 180 °C за 30-40 минути, докато запеканката добие златистожълт цвят. 

А докато чакаме ястието да се опече, може да си налеем чаша студено бяло вино от слънчева Испания - Conde Noble, което от 2-ри до 4-ти юли в Lidl e само за 1,85 лв. и да му направим компания с няколко резена нашенска луканка по Манастирски на „Родна стряха“, която до 4-ти юли пак там е на половин цена и може да си я купим само за 3,19  лв. 

И за да се поздравите за отличния кулинарен резултат, може да се почерпите с бонбони премиум асорти, които до неделя са с 50% намаление във веригата, на цена от 2,99 лв. Така няма да ви се налага да мислите за десерта, а какво са няколко калории в повече, когато става дума за отличен шоколад. Пък и нали от утре почваме да спортуваме.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички