Като от едно време: Фунийки с яйчен крем


Като от едно време: Фунийки с яйчен крем
Снимка: iStock

Тези вкусни дребни сладки изкушения, пълни с домашен крем, ви пренасят в детството, където бяха едни от най-любимите ни десерти. Трудоемки, изискващи време и умения, преди те не са се приготвяли просто така – за всеки ден, а по поводи и големи празници. Днес не е необходимо да чакате специален повод, за да си ги направите.

Необходими продукти за фунийките:

за тестото:

2 яйца

6 чаши брашно

щипка сол

1 ч. л. сода бикарбонат

340 г масло, разтопено и на стайна температура

3/4 чаша захар

1 чаша мляко (стайна температура)

1-2 с. л. разтопено масло за намазване

по желание - белтък за намазване преди печене

за крема:

4 жълтъка

4 чаши мляко

1 чаша захар

4 с.л брашно

1 ч.л. екстракт от ванилия

220 г меко масло

Вижте още: Трябват ви само 4 съставки за този сладък салам с бадеми

Начин на приготвяне:

на крема

Препоръчваме да започнете с крема, тъй като трябва да се охлади, преди да го използвате.

В тенджера смесете млякото и половината от захарта и се оставете да заври. Намалете топлината до средна. В голяма купа разбийте с миксер жълтъците и останалата захар до побеляване. Добавете брашното и разбъркайте добре. Добавете 1 чаша горещо мляко и внимателно разбъркайте. Постепенно добавете сместа към останалото горещо мляко, като непрекъснато разбърквате, докато се сгъсти (за около 5 минути). Добавете маслото и екстракта от ванилия, разбъркайте добре, отстранете от котлона и оставете на страна да изстине.

Вижте още: Страхотен десерт: Класически ябълков пай

на фунийките

В купа разбийте с миксер яйцата със захарта, след това добавете млякото и маслото. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и смесете с течните съставки. Месете на ниска скорост за 5 минути. Разбира се, можете да замесите тестото на ръка, използването на миксер е малко по-лесно.

Разделете тестото на две части. С точилка разточете двете части на правоъгълници с дебелина 5 мм (приблизителният размер на всеки правоъгълник трябва да бъде 50 см дължина и 30 см ширина). Нарежете 2-сантиметрови ивици от тестото по дължина, като използвате нож за сладкиши или пица. Намажете с масло металните форми за фунийки и навийте всяка ивица, започвайки от върха на формата, припокривайки се слоевете леко, за да покрият почти формата.

Застелете тава с хартия за печете и поставете фунийките, по желание можете да ги намажете с разбит белтък. Печете до златисто или около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Оставете ги да се охладят за 5 минути и извадете фунийките от формите. Поставете върху решетка за охлаждане и ги оставете да изстинат напълно.

пълнене

Напълнете шприца с яйчен крем и напълнете всяка фунийка. Можете да използвате кръгъл или звездообразен накрайник.

Фунийките трябва да поемат влагата от крема и да омекнат, затова препоръчваме да се консумират след 24 часа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама