Страхотен десерт: Класически ябълков пай


Страхотен десерт: Класически ябълков пай
Снимка: Istock

Децата ви ще се радват да ви помогнат за приготвянето и изяждането на този класически ябълков пай, който ще ви припомни вкуса на отминалите празници.

Необходими продукти за класически ябълков пай:

225 г брашно

140 г масло

3 големи ябълки

2 с.л. мед

щипка канела

щипка смесени подправки

1 яйце, разбито

ванилов сладолед или кисело мляко за сервиране

Вижте още: Много вкусни зимни карамелени бисквити

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200C. За да направите сладкиша, пресейте брашното в голяма купа и добавете маслото. С пръсти разбъркайте, докато всичко се смеси добре.

Добавете около 3 супени лъжици студена вода. След това го увийте в стреч фолио и оставете да се охлади в хладилника, докато приготвите ябълките или за 30 минути, ако имате време.

Докато сладкишът се охлажда, почистете ябълките от сърцевината, след това ги нарежете на парчета с еднакъв размер, така че всички да се сготвят за едно и също време. Сложете ябълките във формата за пай, намажете с меда и добавете канелата, смесените подправки и около 2 супени лъжици вода.

Разточете тестото върху набрашнена работна повърхност, докато стане достатъчно голямо, за да покрие формата за пай. С помощта на точилката повдигнете внимателно тестото и го наредете върху ябълковата смес. Внимателно отрежете излишното тесто (това може да се разточи отново и да се изреже във форми, за да украсите кората на пая, ако желаете) и натиснете краищата на тестото върху съда, за да създадете печат.

Направете малък разрез в тестото, за да може въздухът да излиза по време на готвене, след което го намажете с разбито яйце.

Печете пая във фурната за 20-30 минути, докато сладкишът стане златист и пясъчен на вид, а ябълковият пълнеж шупне. Сервирайте още топъл със сладолед или натурално кисело мляко.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама