Kрем с кисело мляко, сини сливи и праскови


Kрем с кисело мляко, сини сливи и праскови

Много простичък, лесен и вкусен летен крем. 

Необходими продукти:

500 гр цедено кисело мляко (2 кофички по 250 гр)

200 гр заквасена сметана

1 ампула ванилова есенция

2 с.л. сироп амарето

пудра захар на вкус

3-4 сини сливи

1 ч.л. желатин

топинг:

400 гр праскови, 3 с.л. кристална захар, 1 ч.л. желатин

Начин на приготвяне:

Сложете в купа млякото и сметаната. Прибавете ароматите - ванилия и амарето, както и пудра захар, толкова, че да отговаря на вашия вкус за сладост. Измийте, разполовете и махнете костилките на сините сливи. Нарежете ги на малки парченца и ги прибавете към крема. Разбъркайте много добре.

Можете да замените ароматите с други, например лимонова есенция. 

Залейте желатина с малко студена вода и когато набъбне го сложете на водна баня при слаб огън и непрекъснато разбъркване докато се разтвори. Когато поизстине, но е все още топъл, го прибавете към сместа и разбъркайте много добре. Разсипете крема в подготвените купички или чаши. Приберете го в хладилника да стегне.

Когато избирате цедено кисело мляко за този крем, купете от по-гъстите. Ако е от видовете, които са малко по-воднисти (или пък ако си го цедите сами вкъщи), може да се наложи да увеличите малко количеството на желатина.

След като кремът стегне, пригответе топинга, като обелите прасковите и ги смелите с блендер на каша. Ако нямате блендер, ги нарежете на парчета и ги сложете в съдинка, след което с ръчна преса (за мачкане на картофи за картофено пюре) мачкайте, докато станат на пюре.

Сложете пюрираните праскови в малка тенджерка, прибавете захарта и ги сложете на котлона на среден огън. Бъркайте докато захарта се разтвори и сместа се сгорещи, но без да завира. Ако прекалено се сгорещи, просто оставете лекичко да поизстине, целта е да се получи доста топла смес. Прибавете в нея желатина и разбъркайте много добре, оставете да изстине напълно. Разсипете в съдинките върху млечния слой и приберете в хладилник да стегне.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама