Кюфтенца с патладжани и доматен сос


Кюфтенца с патладжани и доматен сос

Една интересна рецепта с любимите ни кюфтенца.

Необходими продукти:

За кюфтенцата:

около 250 гр свински гърди без кост, смлени на кайма

около 250 гр смляно телешко месо

1 яйце

1 с.л. галета

1 с.л. майонеза

1 с.л. ситно накълцан пресен джоджен

1 не много голяма глава лук, ситно нарязана

кимион

ситно накълцан магданоз

сол и черен пипер на вкус

още галета за овалване на кюфтенцата

мазнина за пържене

За соса:

около 400 гр домати, обелени и настъргани (може да използвате и консерва)

2-3 с.л. доматено пюре

около 100 мл вода

1 с.л. ситно нарязан пресен босилек

5-6 скилидки чесън

2-3 с.л. зехтин

малко парченце дафинов лист (около 0,5 см)

ситно нарязан магданоз

щипка бял пипер

сол на вкус

 

4 малки патладжанчета или 2 по-големи

брашно за овалване

олио за пържене

Начин на приготвяне:

Продуктите за кюфтетата се слагат в купа и се омесват много добре. С навлажнени ръце се оформят кюфтенца, големи колкото орехчета, овалват се в галета и се изпържват в сгорещено олио.

Патладжаните се измиват, почистват от дръжките и режат на шайбички с дебелина около 1 см. Посоляват се и се оставят за 15-тина минути да им изтече горчивият сок и после се изплакват с вода. Шайбите патладжан се овалват в брашно и се изпържват в сгорещено олио.

В тенджера или дълбок голям тиган се слагат настърганите домати, водата, доматеното пюре, зехтина, дафиновия лист, щипка бял пипер и сол на вкус и се поставвят на умерен котлон да заври сместа. Когато сосът се сгъсти, се прибавят скилидките чесън, предварително обелени, смачкани (аз го правя с плоската част на ножа) и накълцани на едро. Добавят се босилека, изпържените кюфтенца и изпържения патладжан и нарязаните на половинки чери доматчета. Ястието се оставя да поври 10-тина минути на слаб огън. После котлона се изключва и в ястието се добавя ситно накълцан магданоз.

 Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама