Кюфтета от леща


Кюфтета от леща

Необходими продукти за 12 средно големи кюфтета:

150 гр жълта леща (половин чаена чаша)

100 гр ориз

2 с.л. сварен амарант (по желание)

1–2 с.л. тахан (може да бъде заменен с олио или зехтин)

1 ч.л. ситно настърган пресен джинджифил или счукан чесън

4 с.л. овесени трици

½ ч.л. сол

½ ч.л. куркума

½ ч.л. къри

може да се добави сумам и малко смлян кимион

зехтин или олио

Начин на приготвяне:

Предварително накиснете лещата за около 30 минути. През това време измийте ориза със студена вода и го сложете да се вари на бавен огън. Пропорцията на водата е 2 порции вода към една ориз. Варете докато се изпари водата. Ако видите че започва да се разварява много, го дръпнете по-рано. Изцедете водата и го оставете да изстине.

Сложете лещата да се вари на слаб огън в малко вода. Водата трябва да покрива лещата. Жълтата леща е много крехка и се разварява за минути. За окoло 10 минути е готова. Свалете от огъня и прецедете.

В купа се смесват лещата и оризът, добавят се всички останали съставки и се омесва хубава гъста смес.

Застелете с хартия за печене плитка тава. С ръце оформете кюфтетата. Сместа е лепкава и от време на време намокряйте ръцете си, за да може да ги оформите по-лесно. Ако разполагате с лъжица за сладолед, я използвайте – така ще оформите кюфтета по-лесно и ще са с еднаква форма. Готовите кюфтета намажете със зехтин и сложете да се пекат на 180 градуса Целзий по средата на фурната – в режим с обдухване или да пече отдолу и отгоре. Печете докато се зачервят.

Готовите кюфтета може да сервирате като бургери. Разрежете хлебчетата на две. Всяка половина намажете с малко тахан, сложете малко зелена салата, кюфте, пожелание гарнирайте с резен авокадо, пресен джинджифил, нар.

Източник: sundaybakeclub.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама