Кюфтета с бял сос


Кюфтета с бял сос

Една любима рецепта на много българи. 

Необходими продукти:

около 500 гр кайма (смес 50:50 телешка и свинска)

1 малка кафена чашка ориз

1 глава кромид лук

сол на вкус

щипка черен пипер

1/2 ч.л. млян кимион

1-2 щипки чубрица

1 яйце

за соса:

1 морков

половин малка глава целина

1 глава лук

500 мл вода

1 яйчен жълтък (или два, ако искате по-богат сос)

1 с.л. брашно

1 ч.ч. (150 ml) кисело мляко

сока на половин лимон

Начин на приготвяне:

Замесете каймата със ситно нарязания лук, яйцето, ориза и пдправките. Оставете я покрита в хладилник за 20-30 минути. После оформете кюфтета.

Сложете водата да заври и пуснете в нея зеленчуците нарязани на едро. Варете до готовност, след което ги извадете от бульона и ги пасирайте с пасатор.

Докато зеленчуците се варят, в дълбок тиган на котлона, загрейте 2 с.л. зехтин за готвене (или олио). Добавете кюфтетата и гответе, като отвреме навреме разклащате тигана или обръщате кюфтецата с вилица, докато станат леко златисти.

Пуснете така приготвените кюфтенца във врящия бульон (от който вече сте извадили зеленчуците) и оставете да се готвят на тих огън до готовност.

Разбъркайте в купичка брашното, жълтъка и киселото мляко, до еднородна смес и разредете с малко от бульона при непрекъснато разбъркване. Постепенно, с разбъркване прибавете при бульона съдържанието на купичката, както и пасираните зеленчуци и варете получения сос, докато се сгъсти. Накрая прибавете лимоновия сок, поръсете с щипка черен пипер, разбъркайте и оттеглете от огъня.

Сервирайте 3 кюфтенца на порция, полети със соса. Пожелание, накрая поръсете със ситно нарязан магданоз.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама