Лападник


Лападник
Снимка: supichka.com

Лападникът е нещо като лучник, само че плънката не е с лук, а с лапад, който е в изобилие през пролетта. Опитайте тази вкусна пълнена типка и няма да съжалявате.

Необходими продукти:

за тестото:

500 грама брашно

270 мл прясно мляко

7 грама суха мая или 1/2 кубче прясна мая

2 чаени лъжици захар

1 чаена лъжица сол

3 супени лъжици олио

за плънката:

800 грама лапад

1 връзка пресен лук

3 броя пресен чесън

1 чаена лъжица джоджен

1 чаена лъжица червен пипер

1/3 чаена чаша олио

150 грама сирене

за намазване:

1 жълтък

1 супена лъжица прясно мляко

Начин на приготвяне:

Затопляте прясното мляко, добавяте в него захарта, солта, маята и 3-4 супени лъжици от брашното, след което разбърквате добре и оставяте на страна, за да се активира маята, което става за около 10-15 минути, когато сместа е удвоила обема си. След като маята се е активирала, добавете тази смес към брашното, добавете и олиото и омесете гладко тесто. Намазнете найлонова торба с олио и сложете тестото в торбата,за да втаса. Оставете тестото на топло място, докато удвои или утрои обема си.

Междувременно подгответе плънката за лападника. Измивате лапада, чесъна и лука. Изрязвате дебелата жилка в средата на листата лапад и ги нарязвате на ситно. Нарязвате на ситно чесъна и лука. В тенджета или дълбок тиган, сгорещете олиото и изсипете в него нарязаните лапад, лук и чесън, както и ½ чаена лъжица и ¼ сол чаена чаша вода и при непрекъснато разбъркване задушете, докато се сготви. Добавете джоджена и червения пипер и разбъркайте много добре. Оставете на страна, докато сместа изстине.

След като тестото втаса го разделете на две части - едната трябва да е два пъти по-голяма от другата. Разточете голямата топка на кръгъл блат, който поставете във форма за печене, която предварително е намазана с олио. Този блат трябва не само да покрие дъното на формата, а и изцяло да покрие стените. Разпределете плънката от лапад, а върху нея натрошете и предвиденото количество сирене. Разточете и втората топка от тестото и я поставете върху сиренето. Силно притиснете двата слоя тесто, така че да се образува ръбче по стените на лападника, за да не се разлепи по време на печене. Намажете лападника с разбитите жълтък с мляко. Поставете лучника в студена фурна, след което я включете на 180 градуса за около 30-40 минути, или докато питката с плънка от лапад придобие апетитен златист цвят.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама