Медена шунка с хрупкави картофки и боровинков сос - превъзходната рецепта за Коледа


Медена шунка с хрупкави картофки и боровинков сос - превъзходната рецепта за Коледа
Снимка: Lidl

Вкусът на празничните блюда, коледната украса, детският глъч и щастливите семейни разговори създават незабравими моменти, които винаги изплуват в съзнанието с наближаването на предстоящите празници. И за да може тази Коледа отново да впечатлите най-близките за вас хора с неотразимо основно ястие и да създадете в тях незабравимо вкусни спомени, ви предлагаме превъзходна рецепта точно за тази цел. Медена шунка с печени сладки картофи и сос от боровинки е ястие, което открихме в богатия и разнообразен сайт с рецепти на Lidl и с което сме убедени, че няма как да не блеснете.

Преди да преминем към стъпките за това как да я приготвите лесно у дома, ще споделим, че всички продукти от тази рецепта може да откриете в най-близкия Lidl магазин, като там също така ви очакват и популярните празнични серии Favorina и Deluxe. Te събират в себе си палитра от сладки и солени вкусове, които пасват идеално към коледното настроение и вкусовите желания на всяко семейство.

Ето и всички необходими продукти за четири порции от това ястие: 

●       шунка (сушена) - 1 кг

●       сос от червени боровинки - 250 мл

●       мед - 4 с.л.

●       горчица - 2 с.л.

●       соев сос - 2 с.л.

●       олио - 1 с.л.

●       сладки картофи - 300 г

●       зелен фасул - 200 г

●       бекон (суров, на слайсове) - 150 г

●       маслиново масло - 2 с.л.

●       сол, черен пипер и магданоз за украса

Начин на приготвяне:

Първо загрейте фурната на 180° C, а след това измийте добре шунката и да я подсушете. След това, с помощта на остър нож, нарежете кожата на месния деликатес на шахматни фигури и го запечатате за кратко на тиган, докато се образува хрупкава коричка. В купа смесете меда, горчицата, соевия сос, солта и черния пипер, за да направите тази задължителна и наистина вкусна марината.

След като сте готови с ароматния еликсир, намажете с него обилно шунката и я поставете в тава за печене, като не трябва да забравяте да я покриете с алуминиево фолио. По този начин печете в предварително загрятата фурна за около час. След като измине това време, отстранявате фолиото и допичате шунката за още 30 - 45 минути, докато се зачерви хубаво и достигне вътрешна температура от поне 70° C.

Стигаме и до приготвянето на картофите, като тях първо трябва да ги обелите, а след това да ги нарежете на еднакви парчета и да ги поставите в тава, покрита с хартия за печене. Тук не забравяйте да ги поръсите с маслиновото масло и да ги овкусите със сол и черен пипер. След това отстранете фолиото от шунката и поставете картофите във фурната, така че да завършат готвенето едновременно.

Докато чакате месото и хрупкавите картофки да се приготвят, идва ред да сварите почистения боб във вряща подсолена вода за около 5 минути. След това го отцеждате и оформяте на четири снопчета, които обвивате с бекон. Малко преди да станат напълно готови шунката и картофите, загрейте тиган с малко слънчогледово масло и запържвате обвития в бекон зелен боб до златистокафяво.

Във финалната стъпка само трябва да извадите готовата шунка от фурната и да я нарежете на филийки. След това към тях прибавяте ароматните картофки, хрупкавия боб с бекон и незамения към тази рецепта боровинков сос.

Воала! Вашето неотразимо коледно ястие вече е готово! Още много празнични рецепти ще откриете в специалната секция в сайта на Lidl и в мобилното приложение Lidl Plus.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички