НЕ изхвърляйте динените кори, а си направете сладко


НЕ изхвърляйте динените кори, а си направете сладко
Снимка: iStock

Динята е един от най-любимите и полезни летни плодове. Всъщност, според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук. Повечето хора ядат сърцевината на динята и изхвърлят кората, но тя също може да се консумира. В Китай, например, се пържи, вари или маринова. Днес ще ви покажем една лесна рецепта как да превърнете динените кори във вкусно сладко.

Необходими продукти за сладкото от динени кори:

3 чаши кора от диня

1,5 чаени чаши захар

кората на един портокал

сок от половин лимон

1 пръчка канела

Вижте още: Как да изберете хубава диня

Начин на приготвяне:

Отстранете зелените части от кората и след това я нарежете на кубчета с размер 1-2 см.

Добавете достатъчно вряла вода, за да потопите кубчетата кора, след това оставете да изстине и я сложете в хладилник за една нощ. На следващия ден отцедете динята, като запазите 2 чаши вода. Сложете кубчетата диня в тенджера с отделената вода. Когато заври, намалете котлона и оставете да къкри 10 минути.

Добавете захарта и бъркайте, докато захарта се разтвори. След това прибавете канелата, настърганата портокалова кора, лимоновия сок и намалете котлона.

Разбърквайте сместа от време на време в продължение на един час на много слаб огън, като държите тенджерата частично покрита. Може да се наложи да добавите вода, ако забележите, че течността се е изпарила, преди кората на динята да се свари. Ще разберете, че е сварена, когато стане полупрозрачна.

Постепенно течността ще се сгъсти и ще придобие наситен цвят. Ако искате кората на динята да е с консистенция на захаросани плодове, оставете я, докато придобие наситен кехлибарен цвят и по-голямата част от течността се абсорбира. Ако искате сладкото да е по-течно, свалете го от котлона, когато цветът стане златист.

Сладкото се разпределя горещо в сухи чисти буркани. Бурканчетата се обръщат да вакуумират капачките.

Вижте още: Този домашен ябълков сайдер е хит в мрежата

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама