Не сте яли по-вкусен кекс със сушени плодове и ликьор


Не сте яли по-вкусен кекс със сушени плодове и ликьор
Снимка: iStock

Днес ви представяме страхотен празничен кекс със сушени плодове и ликьор, който е вкусен и лесен за приготвяне.

Необходими продукти за кекса със сушени плодове и ликьор:

400 г брашно

14 г суха мая

100 г захар

75 г омекотено масло

2 яйца и 1 за мазане

щипка сол

1 лимон, настъргана кора

100 мл топло мляко

100 мл ликьор

80 г сушени плодове

50 г смлени ядки (орехи, бадеми, лешници)

За украса:

50 г сушени нарязани плодове

30 г смлени ядки (орехи, бадеми, лешници)

пудра захар по желание

1 чаена лъжичка сладко

2 чаени чаши топла вода

Вижте още: Без глутен: Много вкусен празничен пудинг

Начин на приготвяне:

Сложете нарязаните сушени плодове в тенджера с алкохол и оставете да заври. Смесете маята с топлото мляко и оставете да подейства за 5 до 10 минути.

В голяма купа смесете брашното, захарта, лимоновата кора, маслото, целите яйца и солта. След това налейте млякото с маята и разбъркайте.

Добавете сместа от алкохол, плодове и нарязани ядки към тестото и разбъркайте, докато се смесят добре. Оформете тестото на топка, поставете го в купа, поръсете го с брашно и го покрийте с найлоново фолио и чиста кърпа. Оставете да втаса на стайна температура, докато удвои обема си, около час и половина.

Застелете тавата с хартия за печене и я набрашнете леко. Сложете тестото в тава, сплескайте топката във формата на кръг, направете дупка в средата с ръце и сложете чаша, за да не залепва тестото. Оставете да втаса още половин час до час.

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с разбито яйце и украсете с останалите ядки, парченца сушени плодове и пудра захар.

Печете 35 до 45 минути. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама