Печена полента с домати и кашкавал


 Печена полента с домати и кашкавал
Снимка: iStock

Полентата е традиционно италианско ястие на базата на царевично брашно или други зърнени храни. Сега вече се консумира в много други части на света, включително в Европа и САЩ. Сродно е на качамака и мамалигата.

Необходими продукти за 7-8 порции:

Вода - 750 милилитра

Сол - 1 на вкус

Полента - 150 грама

Пармезан - 1/4 чаена чаша

Краве масло - 2 супени лъжици

За гарнитура на полентата:

чери домати -200 грама (10-11 броя или 2-3 обикновени домата)

натрошено краве сирене - 100 грама

моцарела или настърган кашкавал - 100 грама

Зехтин за готвене или олио - 2 супени лъжици

босилек - 1/4 лъжичка

За приготвянето на полентата:

Кипнете водата заедно със солта на средно загрят котлон. Не приготвяйте полентата на много силен котлон, защото ще започне да кипи и пръска навсякъде! Изсипете бавно полентата като постоянно разбърквате (за предпочитане с телена бъркалка). Използвайте полента, която се приготвя за 2 минути. Разбърквайте постоянно, докато се сгъсти и стане кремообразна. Отстранете от котлона и веднага добавете пармезана и маслото, след което хубаво разбъркайте.

Омазнете с една супена лъжица зехтин тавата, в която ще печете полентата (диаметър 26 см). Изсипете полентата и заравнете с шпатула или лъжица. Доматите нарежете на филийки и ги наредете върху полентата. Поръсете със натрошеното сирене и настърган кашкавал (или моцарела, защо не и чедър). Подправете с босилека и полейте с останалите две супени лъжици зехтин.

Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20-25 минути, докато полентата придобие приятен златист загар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама