Постен сладкиш с ябълки и шоколадова глазура


Постен сладкиш с ябълки и шоколадова глазура

Сладкишът е много подходящ и за хората, които в момента постят, тъй като не съдържа продукти от животински произход.

Необходими продукти:

за блата:

1 ч.ч. оризово брашно

1 ч.ч. овесено брашно

2 с.л.  кафява тръстикова захар Мусковадо

1 ч.л. канела

50 мл олио от гроздови семки или друго растително олио

5 средно големи ябълки

сокът от половин лимон

шепа стафиди

3-4 с.л. мед

за глазурата:

3 с.л. кокосово масло

2 с.л. тахан

2 с.л. какао на прах

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашната с канелата и меласата. Разбъркайте хубаво. Обелете и настържете ябълките, добавете стафидите, меда, лимоновия сок и олиото. Разбъркайте.

Вземете форма за торта с диаметър от около 20 см. Поставете долната част върху хартия за печене и изрежете кръг. Покрийте дъното с кръглото парче хартия и намажете отгоре и отстрани с олио (формата е затворена).

Разделете брашнената смес на две равни части.

Сипете първата част в тавата и разпределете равномерно. Отгоре покрийте с половината ябълки. Внимателно заравнете с лъжица. След това оформете втори слой с брашното и завършете с ябълките.

Оставете сладкиша да почине около час преди да го сложите във фурната.

Печете на 160 градуса около 50 минути.

Проверете дали е готов с клечка за зъби. Боцнете сладкиша по средата, ако е готов клечката ще остане суха.

Извадете и оставете да се охлади. След това внимателно отворете формата и преместете сладкиша в чиния за сервиране. Не го обръщайте.

На водна баня разтопете кокосовото масло и тахана. Когато се разтопят добавете и какаото. Разбъркайте.

Посавете страничната част на формата за тортата върху сладкиша и я затворете. Изсипете разтопената шоколадова смес върху сладкиша. Разпределете равномерно и оставете да изстине.

Сладкишът може да се сервира и веднага, но препоръчваме да се остави да престои няколко часа преди сервиране.

Източник: sundaybakeclub.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама