Постни рецепти с модерен привкус: мисия възможна


Постни рецепти с модерен привкус: мисия възможна
Снимка: Billa

Великденските пости могат да бъдат предизвикателство за нашата кулинарна креативност. Ограничени сме от най-консумираните животински храни като месо, яйца, риба, мляко и сирена и сме в постоянно търсене на нови идеи. Но всъщност с малко вдъхновение, можем да превърнем дори най-обикновените продукти в нестандартни, вкусни и цветни ястия. Да добавим модерен завършек към нашите традиционни и познати гозби. Ето как можем да експериментираме в кухнята с качествените и свежи продукти на BILLA, които са на атрактивни цени:

Картофен огретен с броколи и сирене тофу

Необходими продукти:

1 кг картофи

500 г броколи

150-200 г сирене тофу

100 г брашно

500 мл соево мляко

100 мл олио

Сол

Млян черен пипер

Чубрица

Сладък червен пипер

Кубче бульон

Начин на приготвяне:

Настържете картофите на едро ренде. Броколите попарете за около 5 минути във вряща вода. Отцедете ги и ги прибавете към картофите.

Овкусете сиренето тофу с чубрицата и червения сладък пипер. Натрошете го и всичко изсипете в предварително намаслен съд. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.

Сипете съвсем малко вода, в която сте разтворили кубче бульон. Запечете в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Преди да е готово ястието, го полейте със заливка. Начин на приготвяне на заливката: запържете 3 с.л. с връх брашно в 100 мл зехтин. Когато брашното пусне мехури, сипете 2 ч.ч. соево мляко. Добавете сол на вкус. Бъркайте, докато започне да се отделя от стените на касеролата. Свалете от огъня и добавете ¼ ч.ч. пасирано меко тофу. Бъркайте до получаването на гладка паста. Изсипете заливката върху огретена и го печете, докато придобие златист цвят.

Сарми с елда

Необходими продукти:

8 листа от прясно зеле

1 ч. ч. елда

2-3 с. л. олио

2 глави кромид лук

100 г сирене тофу

Сол на вкус

Млян черен пипер на вкус

2 с. л. соев сос

2 с. л. галета

Начин на приготвяне:

Бланширайте зелевите листа 5 минути и изрежете внимателно грубите жилки. Измийте елдата и я сварете в подсолена вода.

Нарежете кромида на дребно и го изпържете в олиото. Смесете сварената елда, кромида и сиренето тофу, нарязано на дребни кубчета. Подправете със сол и пипер на вкус.

Завийте в листата част от плънката, пристегнете ги с конец и ги наредете в намаслена тавичка. Отгоре намажете сармите с унисос, наръсете ги с галета и запечете до зачервяване във фурната.

Брауни с червено цвекло

Необходими съставки:

300 г обелено цвекло

150 г фурми

½ к. л. сода бикарбонат

1 к. л. оцет

60 г какао

150 г брашно

Смелете в блендер цвеклото и фурмите до гладка смес. Прехвърлете ги в купа и добавете содата, оцета и какаото. Разбъркайте с лъжица и накрая добавете брашното.

Застелете правоъгълна тава с хартия за печене и изсипете сместа. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор за 40-50 минути.

За повече вдъхновение и вкусни рецепти, посетете: https://www.billa.bg/kulinarni-izkusheniya.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама