Просеник


Просеник
Снимка: supichka.com

Какво е просеник? Това е питка с царевично брашно. Вкусен и лесен за приготвяне, просеникът е една от онези рецепти от българската национална кухня, които са почти забравени и се приготвят все по-рядко. Царевичният хляб не само може да замени хляба на трапезата ви, но е и чудесна идея за бърза закуска, с която да зарадвате всички вкъщи.

Необходими продукти:

500 грама царевично брашно

200 грама пълнозърнесто брашно

600 грама кисело мляко

2 чаени лъжици хлебна сода

1 чаена чаша олио

4 яйца

1 чаена чаша натрошено сирене

40 грама краве масло

Начин на приготвяне:

Пресейте двата вида брашно в голяма купа. В друга купа разбийте яйцата, добавете олиото и отново разбийте, след което добавете и киселото мляко, в което предварително сте разбъркали хлебната сода. Малко по малко, при непрекъснато разбъркване, смесете двете смеси. Добавете и натрошеното сирене и отново разбъркайте.

Намажете голяма тава с олио или поставете в нея хартия за печене. Изсипете сместа и разпределете равномерно, след което нарежете маслото на малки кубчета и ги сложете на различни места върху тестото.

Печете просеника в представително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. След като питката се изпече, я извадете от фурната и я покрийте с памучна кърпа, докато изстине. Комбинирайте просеника със сирене, масло и шарена сол при сервиране.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама