Пълнена пуйка със зеле


Пълнена пуйка със зеле

По традиция на новогодишната трапеза трябва да има ястие от птица - пиле, пуйка, патица. Днес ще споделим с вас една много вкусна рецепта за пълнена пуйка със зеле от приятелите ни 1001 рецепти.

Необходими продукти за 8 порции:

1 пуйка

800 г кисело зеле

1 глава лук

150 г ориз

1 с.л. джоджен

1 ч.л. черен пипер

сол

2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Пуйката (1 бр) се измива, почиства и вътрешностите й се отстраняват. Запазват се дробчетата, тъй като ще се използват за пълнежа. Лукът (1 глава) се нарязва на ситни кубчета и се задушава в тиган с малко олио (2 с.л.), докато омекне. Щом омекне, към него се добавят нарязаните на кубчета дробчета, оризът (150 г) и подправките - джоджен (1 с.л.), черен пипер (1 ч.л.) и сол. Продуктите се задушават, докато оризът стане прозрачен. С получената плънка се пълни пуйката, като е важно да се зашие с подходящ и здрав конец, за да не се изсипе плънката и да може хубаво да се задуши. Киселото зеле (800 г) се нарязва на ситно и се поставя на дъното на дълбока и широка тава. Пуйката се поставя в средата на тавата и се пече първоначално в силна фурна, докато се зачерви, а след това, на слаб огън (около 150 градуса) до пълна готовност на ястието. Важно е да се знае, че пуйката е нужно да се обърне два пъти, за да може да се изпече хубаво и равномерно, а също и да се покрие с фолио, за да не изгори при продължителното печене. За да се изпече достатъчно добре, пълнената коледна пуйка се оставя във фурната за общо два часа и половина или три часа, като първите 30 минути се пече на силен огън, а след това - на тих.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама